Снимка: БГНЕС

Докато Доналд Тръмп е първият бивш президент на САЩ, който е обвинен в престъпление, на други места по света бивши лидери са се озовавали на подсъдимата скамейка.

И както показват някои от тези случаи, наказателното преследване за предполагаеми престъпления не се оказа пречка за връщането им на власт.

Кои са най-известните бивши лидери, срещу които ще бъдат повдигнати обвинения, и какво се е случило с тях?

Италия - Силвио Берлускони

Четирикратният премиер е бил въвлечен в множество криминални процеси и веднъж заяви, че е "най-преследваният човек в цялата история на света".

През 2013 г. Берлускони беше осъден за секс с непълнолетна проститутка по делото, което стана известно като "бунга бунга". Той беше освободен след обжалване през 2015 г.

Прокурорите по това дело твърдят, че свидетелите са били подкупени, за което той отново беше оправдан през февруари тази година.

В други случаи той положи една година общественополезен труд за данъчни измами през 2012 г. и получи една година затвор за нарушаване на поверителността, след като уреди полицейското подслушване на един от неговите политически съперници да бъде изтекло и публикувано във вестник.

Той всъщност не е лежал в затвора поради възрастта си.

Берлускони каза, че е бил мишена от леви милански прокурори, които преследват вендета срещу него.

В сряда той беше лекуван в интензивно отделение в кардиологично отделение в Милано.

Бразилия - Лула

Луис Инасио Лула да Силва (Лула) изкара два мандата като президент, но след това беше признат за виновен в получаване на подкуп от бразилска строителна фирма в замяна на договори с бразилската държавна петролна компания Petrobras.

Бившият металург прекара 580 дни в затвора и му беше забранено да участва в изборите през 2018 г., преди присъдата му да бъде анулирана и той да се върне в политическата борба.

"Опитаха се да ме погребат жив и ето ме тук", каза той, след като победи крайнодесния си съперник Жаир Болсонаро миналата година, с което отбеляза зашеметяващо политическо завръщане.

Южна Корея - Пак Гън Хе

Пак беше първата жена президент на Южна Корея и първият демократично избран лидер, който беше принуден да напусне поста.

Тя беше подложена на импийчмънт през 2017 г. и впоследствие осъдена за злоупотреба с власт и принуда за сговор с близък приятел, Чой Тае-мин, лидер на псевдохристиянски култ, наричан "корейският Распутин".

Установено е, че Чой е използвала връзката си с Пак, за да окаже натиск върху конгломерати за милиони долари дарения.

Въпреки това в края на 2021 г. Пак беше помилвана от тогавашния президент Мун Дже-ин и освободен от затвора.

Франция - Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози стана първият лидер, осъден на затвор през 2021 г., когато получи тригодишна присъда за опит да подкупи съдия.

Две от годините затвор бяха условни, но Саркози все още не е излежал нито месец от тях, след като обжалва присъдата. Разглеждането на обжалването му ще отнеме години.

Бившият френски президент Жак Ширак също беше признат за виновен в корупция през 2011 г. Той получи две години затвор условно.

Южна Африка - Джейкъб Зума

Бившият президент беше осъден на 15 месеца затвор, след като бе разследван за корупция по време на неговото президентство.

Той се предаде на полицията, но не и преди да избухне обществено противопоставяне, което доведе до насилствени протести, довели до смъртта на повече от 300 души.

Зума беше изправен пред други обвинения в корупция и измама. Той беше вкаран в затвора в края на 70-те си заради престъпления, извършени, докато беше президент от 2009 г. до 2018 г.

Малайзия - Наджиб Разак

Бившият премиер беше осъден на 12 години затвор в първия от няколко процеса за корупция за милиони долари. Скандалът 1MDB, който се завихри около държавен фонд за богатство в Малайзия, разкри глобална мрежа от измами и корупция.

Наджиб отрича всички неправомерни действия и казва, че е бил подведен от финансови съветници - по-специално финансистът беглец Джо Лоу.

Той се пледира невинен за злоупотреба с доверие, пране на пари и злоупотреба с власт и след като беше осъден, обжалва присъдата.

Но съдът отхвърли жалбата му и през август той започна присъдата си в затвора.

Израел - Ехуд Олмерт

Бившият премиер на страната Ехуд Олмерт беше осъден на две години и три месеца затвор за измама. Той беше освободен предсрочно през 2017 г.

Оттогава Олмерт се оттегли от политиката, но беше признат за виновен за клевета през ноември миналата година заради коментари, които направи за настоящия премиер Бенямин Нетаняху.

Нетаняху в момента е съден по обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие.

Тайланд - Йинглук Шинаватра

Бившият премиер беше обвинен в небрежност, тъй като не успя да предотврати прекомерни загуби и корупция в схема за субсидиране на ориз при нейното управление.

Правителството на Йинглук беше свалено от военните през 2014 г., а година по-късно тя беше подложена на импийчмънт заради ролята си в схемата за ориз. Тя каза, че процесът е политически мотивиран.

Тя напусна тайно страната през август 2017 г. точно когато трябваше да се яви за произнасяне на присъдата и беше осъдена задочно на пет години затвор.

Йинглук е сестра на бившия премиер Таксин Шинаватра, който беше свален от военните през 2006 г.

Тя излежава присъда от 10 години затвор за това, което прокурорите казват, че е преврат с цел свалянето на нейния предшественик Ево Моралес.

Моралес напусна поста и избяга от Боливия, след като началникът на армията го призова да се оттегли на фона на протести срещу обвиненията в манипулиране на вота след изборите през 2019 г. Анес пое поста временен президент.

Но партията Мас на Моралес спечели изборите през следващата година, проправяйки пътя за завръщането му в Боливия от Аржентина и поемането на ръководството на партията. За президент беше избран колегата му Луис Арсе.

Анес многократно е казвала, че е жертва на политическа вендета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase