Снимка: Istock

Продукти:

  • За сиропа:
  • 2 ч.ч. захар
  • 4 ч.ч. вода
  • 1 с.л. пресен лимонов сок
  • За баклавата:
  • 400 г фини кори
  • 2 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
  • 1/4 ч.ч. кристална захар
  • 250 г разтопено масло

Приготвяне:

В тенджера комбинирайте захарта и водата. Оставете ги да заврат и след около 5 минути добавете лимоновия сок. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори захарта добре и отделете сиропа от котлона, за да се охлади напълно.

В кухненски робот смелете орехите и захарта. Изберете подходяща тава за баклавата. Навийте една част от фините кори на руло и с помощта на кухненска ножица ги нарежете на парченца. По форма и размер трябва да приличат на юфка. Разпределете ги в тавата равномерно и леко притиснете с длани. Върху тях разпределете ореховата смес. Останалите кори нарежете и разпределете върху орехите както първите. Отново притиснете с длани.

С остър нож нарежете баклавата на ромбоиди и залейте с разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност. Извадете баклавата от фурната и я залейте. След като изстине може да я покриете с алуминиево фолио и да я оставите поне един ден, за да поеме хубаво от захарния сироп.

Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase