Град Мелник е град-музей, град-история, най-малкото градче в България. Тук попадате в миналото – живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища. Уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ще ви предложи днес Мелник.

Червеното вино, което ще опитате, ще ви накара да се съмнявате, че истинското вино е само във Франция. Мелнишкото вино има богат вкус и аромат. Винарните къщи са известни далеч извън България.

Тук винопроизводството се развива от стотици години и тайните му са предавани от поколение на поколение. Климатът е подходящ за отглеждането на различни сортове грозде, като един от уникалните за града е „широка мелнишка”.

Сред забележителностите могат да се отбележат Пашовата къща (Градски национален музей), Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба), руините на средновековни църкви. В околността му се намира Роженският манастир, един от няколкото средновековни манастира, сравнително добре запазени и до днес. Няма да останете безразлични и към невероятната природа на Пиринския край и мелнишките пясъчни пирамиди – уникално чудо, изваяно от природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase