Снимка: Pixabay

В повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара.

В опит за запазят клиентите си и да реализират цялата продукция, част от производителите планират да задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. "Не смеем да вдигаме цените, тъй като така натоварваме и без това притиснатите стопани", коментира собственикът на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев.

Някои стопани предпочитат сами да подготвят разсада като заделят семена от продукцията си. "Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, разказа за БТА Елка Лунгова от русенското село Ряхово.

Въпреки очакваното поскъпване на разсада, има и оптимисти за отражението му върху шопската салата.

"Краставиците, доматите и чушките няма да „вдигнат“ цената на шопската салата през лятото, защото там факторите са олиото и сиренето", прогнозира за БТА градинарят Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище.

Къде в страната зеленчуковият разсад ще бъде по-скъп и с колко, и какви са причините, провериха кореспондентите на БТА.

Леко повишение при цените на посадъчния материал се очаква в Бургаско

При пазара на едро очакванията са за минимално увеличение в опит да се задържат клиентите, коментираха производители за БТА. Ако има скок при цената на посадъчния материал за основните зеленчуци (домат, краставица, пипер, тиквички, патладжан) по пазарите, то той ще бъде минимален – около  две стотинки, прогнозира производителят на разсад от село Тополица Бисер Лазаров.

През тази година цените по пазарите ще са по-високи, каза и Анелия Филипова, производител на разсад от Айтос. Според нея корен пипер през тази година може да стигне и 10 стотинки при цена между 6-8 стотинки през миналата година. Скок се очаква и при краставиците, и при доматите. “Коренчето домат може да се търгува и по 50-60 стотинки. Тук говорим за най-разпространените сортове - "Биволско сърце", "Рила", "Идеал" и други“, каза Филипова.
Заради повишената цена на водата в Бургаско, поскъпналите торфени смеси и консумативи, със сигурност ще и има по-високи цени на разсада, прогнозира и Емил Хаджиев, който също е собственик на оранжерии в село Тополица. Според него, връзката пипер с 20 коренчета например може да стигне до три лева по пазарите.
Във Варненско очакват по-висока цена на разсадите за домати и краставици

Във Варна все още не се предлага разсад за домати и краставици, казаха за БТА земеделски оранжерийни производители. В момента на пазара се предлага само разсад за салати, като цената много зависи от закупеното количество. Производителите очакват цената на разсадите за домати и краставици през тази година да е по-висока от миналогодишната.

Стопаните от Великотърновско не очакват голямо увеличение на цената на разсада

Градинарят Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище коментира за БТА, че разсадът е стока, която трябва да се пласира бързо и това е причината на този етап нейната цена да не бъде увеличавана. През миналата година разсадите от домати и краставици в региона са започнали на цена от един лев, но през май, когато е реалното търсене, те са достигнали до 50 стотинки на корен. Връзка с пипер и патладжан от неговото стопанство се е продавала в началото на сезона  за  2.50 лева, но след появата на конкуренцията цената е паднала наполовина.
Според Нейков през тази година е възможно първите разсади на пазарите да бъдат увеличени с около 15-20 стотинки, но динамиката на търсенето и предлагането ще определи окончателната цена. „Вярно е, че цените на семената скочиха, както и тези на електроенергията, но по-голямото перо за нас е горивото за автомобилите от парника до пазара, както и увеличението на надниците за работниците“, посочи той.

Прогнозата му е, че краставиците, доматите и чушките няма да „вдигнат“ цената на Шопската салата през лятото, защото там факторите са олиото и сиренето. Според него и през тази година розовият български домат ще се продава на цена от 2.50 лева през летния сезон, а краставицата може да „слезе“ и до лев. Причините са, че след като зеленчуците узреят в градините на хората през лятото, цените им на пазарите също падат.
При част от разсада във Видинско се очаква поскъпване около 10%

Тепърва във Видин ще започне засиленото търсене на разсад, каза за БТА Ваня Дочева от оранжерии „Жеглица“. Тя обясни, че нямат големи промени в цените спрямо миналата година като така разчитат да запазят редовните си клиенти. Дочева допълни, че за част от разсадите са запазили цените от миналата година, а за други – има малко поскъпване, което е от порядъка на около 10%. „Причината е, че са повишени цените на семената, цената на торфа – това са фактори, които не зависят от нас“, каза Дочева.

Цените на разсад домати, които оранжерията предлага, варират от 80 стотинки до 1.50 лева за стрък пикиран домат, в зависимост от сорта. При краставиците цените варират от 60-80 стотинки до един лев за пикиран стрък разсад, отново в зависимост от сорта, посочи Дочева.

Във Врачанско не планират повишаване на цените на разсада

Във Врачанско един от най-големите производители на разсад не само, че няма да увеличи цените, но смята и да ги намали. Петър Петров от с. Чирен разказа за БТА, че първият разсад за домати, които ще изкара на пазара, ще започне да продава по 1.50 лева за стрък. По думите му миналата година е започнал от 1.70 лева, но тази цена е непосилна за много от жителите на региона.

„Влизам в положението на хората, въпреки, че при мен разсадът се гледа високотехнологично, полагам за него много големи грижи, пръскам го само с биоторове - не мисля да вдигам цените. Ако трябва да калкулирам всичко трябва да продавам по 2.50 лева стрък“, обясни Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase