Общ преглед
Карнавалът в Рио де Жанейро започна с тържествена церемония, на която кметът връчи символично ключовете на града на крал Момо, който символизира необуздаността на празника, съобщи АФП.

"С голяма радост, в чест на живота, на демокрацията, предавам ключовете на крал Момо", каза кметът Едуардо Паес, издокаран със сламена шапка, по време на пъстрата церемония в официалната си резиденция.

Карнавала в Рио де Жанейро носи полъх на оптимизъм след края на ограниченията, свързани с КОВИД-19 и смяната на правителството в Бразилия.

Още от миналия уикенд улиците са пълни с музикални шествия, а школите по самба довършваха приготовленията за пищните си паради в неделя и понеделник вечер. Шоуто обещава да бъде грандиозно, с монументални платформи, високи колкото многоетажни сгради, и хиляди костюмирани танцьори, които ще преминават по самбодрома до зори.

Тазгодишното издание е първото без ограничения заради коронавируса, но и първото след завръщането на Лула да Силва като държавен глава, който победи крайно десния си предшественик Болсонаро на изборите през октомври.

Всяка вечер се очаква самбодромът да посреща около 100 000 души, сред които 70 000 зрители и хората, които дефилират за 12-те школи по самба, участващи в голямото карнавално съревнование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase