IStockphoto

Ако прекарвате голяма част от свободното си време в TikTok, търсейки новите тенденции в красотата, най-вероятно вече сте попаднали на термина „ретинол сандвич“. Това е техника в грижата за кожата, която се състои главно от добавяне на овлажнител към лицето ви преди и след нанасянето на ретинол.

Популярният хаштаг #RetinolSandwich вече е събрал над 24 милиона гледания, а инфлуенсърите постоянно го промотират. Идеята зад тенденцията е, че тези допълнителни слоеве влага ще предотвратят всяко дразнене, сухота или лющене, които могат да бъдат странични ефекти от използването на ретинол. Концепцията може да е популярна днес, но всъщност не е нещо ново.
 
Козметиците и дерматолозите отдавна съветват да нанасяме овлажнител след използването на всякакъв вид ретинол. Това се налага, тъй като ретинолът може да изсушава кожата и да причини дразнене или лющене. Това, което обаче не сме знаели досега е, че всъщност овлажнителят преди нанасянето на ретинол също е стъпка, която не трябва да се пренебрегва.
 
Според естетика Жана Ронерт, първият слой овлажнител може да помогне за облекчаване на всяко дразнене – като лющене или сухота – което понякога може да бъде причинено от ретинола. Овлажнителят, от своя страна, ще подейства като защитна бариера между активната съставка и кожата. Хидратацията след използването на ретинол пък помага за запечатването на влагата, което може да помогне за ограничаването на всякаква чувствителност.
 

Грижа за кожата – перфектната вечерна рутина за зимата

Празници и купони: Как да излекуваме кожата от махмурлука?

Витамин С и ретинол – може ли да ги ползвате заедно?

Въпреки това, докато експертите и обикновените потребители са съгласни, че добавянето на хидратация към използването на ретинол определено е добра стъпка, не забравяйте, че ако има нещо, в което TikTok се е доказал, то е, че не можете да бъдете твърде сигурни за нещо. Това означава, че е възможно да нанесете основен слой овлажнител, който да е толкова дебел, че да възпрепятства действието на ретинола. Също така може да нанесете доста плътен горен слой, който ще накара ретинола да навлезе по-дълбоко в кожата и да предизвика повече дразнене.
 
 
Още за ползите от сандвича с ретинол и други бюти съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase