IStockphoto

Пиенето на чай за отслабване е един от начините, с който да се разделите с натрупаните килца по празниците. Но на първо място е важно рестартиране на метаболизма. А това става не само с напитки, но и с правилното хранене и достатъчно движение. 

По-бързият метаболизъм означава, че тялото ви изгаря енергия по-лесно. На свой ред това може да помогне за здравословна загуба на тегло или балансиране на килограмите. Въпреки че има разнообразие от храни, напитки и упражнения, които потенциално могат да помогнат в тази насока, за да увеличите шансовете си, трябва да имате план и да се спрете на конкретни, които са подходящи за вашия организъм.
 
В националния месец на горещия чай, падащ се през януари, в САЩ мнозина прибягват до такъв за отслабване, стартирайки годината с планове за ново начало във фитнеса и избягването на вредни храни. А ние можем само да вземем пример от тях и вместо да ползваме разни рекламирани отвари за стопяване на мазнините по корема, да се възползваме от полезните свойства на чайове, които не употребяваме толкова често. В тях има полезни съединения, които могат да помогнат за поддържане на определено тегло, но само ако се консумират като част от здравословна, балансирана диета.
 
Чай за отслабване – кои да изпробвате?
 
Зелен чай
 
Ако искате да намалите кафето, може да го замените със зелен чай. Той се смята за един от най-добрите, насърчаващи метаболизма. В него има мощни антиоксиданти, за които е известно, че стимулират процеса на отслабване.
 
„Зеленият чай е богат на антиоксиданти и е свързан със загуба на мазнини и тегло. Той е зареден с катехини (вид антиоксиданти), за които е доказано, че помагат за увеличаване изгарянето на мазнини, особено по време на тренировка“, обяснява Вандана Шет.
 
Според едно проучване, жените, които са приемали екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, са имали по-голяма загуба на тегло и по-малка талия, но с уточнение, че за да има влияние върху метаболизма, е важно какво е количеството на катехина в една чаша.
 
Бял чай 
 
Пресните чаени листа (най-фините и младите) се сушат, за да се спре тяхната ферментация. Чаят съдържа малко количество кофеин и редица полезни антиоксиданти. Освен своето противовирусно действие, белият чай подобрява и метаболизма. По данни на International Journal of Obesity, той може да го засили с около 4-5%. Само една чаша от него помага за изгарянето на допълнителни 300–400 килоджаула, което е еквивалентно на приблизително 70–95 калории.
 

5 вида чай за силен имунитет

Чай от глухарче – 5 доказани ползи от приема му

Зелен чай – ефикасно средство за лечение на акне

Белият чай също съдържа ускоряващото метаболизма съединение катехин, което се намира и в зеления. Екстрактът от него има свойствата да намали образуването на мастни клетки, което в крайна сметка предполага, че освен за отслабване, тази топла напитка може да действа и като възпиращ фактор за предотвратяване на наддаване на тегло.
 
Още чай, който помага за отслабване и други здравословни съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase