IStockphoto

Маслото от розмарин се използва като съставка в много шампоани и балсами. Причината е, че то е пълно с вещества, които имат благоприятен ефект върху косата.

Масло от розмарин – състав

 
Salvia rosmarinus е името на растението, от което се прави въпросното етерично масло. Още в древна Гърция и Италия започват да го използват в традиционната кухня, но в наши дни то има много по-широка употреба. От розмарина се получава концентрирано етерично масло.
 
В последно време все повече инфлуенсъри споделят в TikTok, че използват масло от розмарин, показвайки своята рутинна грижа. То е богато на защитни съединения, сред които цинеол, борнеол, камфор, розмаринова киселина, карнозол и други. То е източник на желязо, калций, витамините А, B и C, които подхранват косъма и могат да помогнат при раздразнение на скалпа.
 

Какви са ползите от маслото от розмарин за косата?

 
Неговото най-голямо предимство е, че притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства. Изглажда кутикулата, лекува и успокоява скалпа от раздразнения и сърбеж. Според Киара Скудиери, маслото от това растение, както и от мента, стимулира кръвообращението и насърчава растежа на косата. И така поддържа здрав скалпа.

За кои типове коса маслото е най-подходящо?

 
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, всяка марка масло от розмарин е подходяща за всички типове коса. Ала за сухите текстури то е най-препоръчително, защото заглажда косъма, хидратира го и успокоява кутикулата.
 

Масло от розмарин върху косата – трябва ли да го разредите?

 

 
Използването на етерични масла директно върху скалпа може да го раздразни, особено ако вашата кожа е по-чувствителна. Затова първо трябва да тествате малка област от него или да го смесите с базово масло като например кокосово. Смесете около три капки масло от розмарин с вашия шампоан или балсам, за да се възползвате максимално от неговото благоприятно действие върху косата.
 

Вода от розмарин – за по-здрави и дълги кичури

Чай от розмарин – четири полезни свойства

Розмаринът подобрява паметта със 75%

Полифенолите в продукта елиминират натрупаните бактерии в скалпа. Ето защо, ако се оплаквате от сърбеж и дразнене, можете да си направите маска, като втриете малко в корените на косата и постоите с хавлия или торбичка на главата за около 15-20 минути.
 
Още за ползите от масло от розмарион за коса и други бюти съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase