IStockphoto

Афродизиак не е дума, използвана в астрологията. Терминът произлиза от името Афродита – древногръцката богиня на любовта и красотата. И означава храна, аромат, напитка или предмет, които засилват либидото при мъже и жени. Това става чрез влияние върху отделните части от тялото, но и на психично ниво – стимулирайки мозъка.

Дни преди Свети Валентин, много хора търсят информация как да повишат романтиката и сексуалното желание на своята половинка. Затова първото нещо, което могат да прочетат в интернет, е какво точно представлява един афродизиак и как се отразява на тялото. Така например малцина знаят, че чесънът и неговата специфична миризма, която отблъсква, но и предпазва от вируси, може да засили половата мощ. Женшенът например, който се препоръчва повече на жени, може да повиши количеството на тестостерон при мъжете.
 
Най-популярният афродизиак е шоколадът. Неслучайно много мъже купуват какви ли не шоколади на жените си – със или без специален повод. Все пак, много проучвания показват, че по-скоро славата на сладкото изкушение е преувеличена и при някои двойки няма разлика в либидото, било то с шоколад или без него.
 

Афродизиак за Свети Валентин - кой да изберете? 

Стриди

 
Това е друг популярен афродизиак, който да опитате. Формата на стридите наподобява тази на женски полов орган. Според Лиза Йънг, експерт по здравословно хранене, тази храна повишава либидото, защото е богата на минерала цинк. Той играе важна роля в регулирането на производството на тестостерон.
 
„Стридите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което може да увеличи притока на кръв и да помогне за еректилната функция и функцията на тестисите при мъжете“, обяснява тя.
 
Друга връзка между стридите и добрите резултати в леглото е това, че цинкът подобрява нивата на допамин в тялото. А той е важен невротрансмитер, който се свързва с нивото на удоволствие след секс. Проучванията установяват, че допаминът подобрява еректилната функция, което прави стридите предпочитан афродизиак при представителите на силния пол, които имат известни затруднения в спалнята.
 

4 йога пози, които повишават либидото

5 причини за понижено либидо

6 неща, които намаляват драстично женското либидо

Шафран 

 
Ако все още не сте го използвали в кухнята, със сигурност трябва да си го набавите. Макар тази подправка да е доста скъпа, си заслужава да усетите поне веднъж нейния вкус. И защо това да не е на Свети Валентин или Трифон Зарезан. Тя се използва в доста чуждестранни ястия поради няколко причини. Установено е, че има качества на афродизиак.
 
Според едно проучване на Phytomedicine, подправката определено променя либидото. В него участници са група мъже, които са имали еректилна дисфункция. Те са приемали по таблетка с шафран от 200 милиграма всяка сутрин в продължение на десет дни. И резултатите им са повече от добри. При тях е регистриран повишен брой на ерекциите и продължителността на всяка от тях след края на лечението.
 
Друго проучване, публикувано в Human Psychopharmacology, установява, че 30 милиграма шафран на ден се свързват с повишена възбуда при жените, както и с по-високи нива на естествено смазване. Да, този афродизиак не е евтин, но според тези данни със сигурност си заслужава парите.

Какви още афродизиаци може да използвате и друга любопитна инфромация за Свети Валентин ще откриете в Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase