Снимка: Pixabay

Оборотът в търговията на дребно през декември 2022 г. нараства с 3.4% спрямо същия месец 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни, съобщи НСИ.

През декември 2022 г. е отчетено нарастване на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава намаление (с 0.6%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен спад е регистриран в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 13.4%. Увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%.

През декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.4%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 32.1%.

Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.4%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.2%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase