Снимка: БГНЕС

Севернокорейският режим мобилизира тайни отряди от полицаи, които имат за цел да унищожат чуждото влияние, включително филми и телевизия, прически и дори партита за рождени дни.

Онези, признати за виновни за най-сериозните престъпления, като гледане на порнография, са изправени пред публична екзекуция, според информация, базирана на показания на дезертьори. Частите, известни като "групи" или "несоциалистически групи", преследват нарушения на официалната идеология на Пхенян.

"Групите действат като скрит инструмент, който се използва от правителството за постигане на крайните им цели за повсеместно наблюдение и способността за цялостно наблюдение на всеки жител", се казва в доклада на Центъра за база данни за севернокорейските човешки права (NKDB) в Сеул.

Преследваните престъпления варират от дезертьорство, контрабанда, търговия с наркотици и скитничество до отсъствие от работа, религиозни обреди, пътни нарушения, прелюбодейство, боядисване на коса и "декадентска култура" — което може да включва пиянски партита.

Все по-често полицията за влияние е заета с притока на южнокорейска музика, телевизия и филми на дискове и памети.

"Първо те проверяват как се обличаш", разказва един дезертьор пред НКДБ. "Тогава какъв тип музика слушаш. Не можете да организирате рожден ден като група. Постоянно казват хората да не се събират и да не се пие алкохол, защото когато хората са пияни, със сигурност ще изпеят една-две южнокорейски песни."

Въпреки цензурата, която доминира в живота в Северна Корея, нейните хора са все по-изложени на южнокорейската култура през последните 15 години. Популярността на южнокорейската драма създаде мода за нови форми на реч.

След националното разделение корейският, говорен на Север, се е отклонил от южнокорейския, който е пълен с англицизми. Миналата седмица кроткият парламент на Севера, Върховното народно събрание, прие закон, "защитаващ културния диалект на Пхенян" – последното усилие на режима да потисне южното влияние.

Една от техниките, използвани от групата, е спирането на електричеството в къщи, за които се подозира, че гледат забранено DVD или видеокасета, като по този начин не им позволява да го извадят от плейъра и да го скрият.

Виновните за престъпления срещу социализма са изправени пред наказания, включително понижение в длъжност или уволнение от работа и изпращане в превъзпитание или трудов лагер. В екстремни случаи, като притежание на порнография, ги чака разстрел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase