Снимка: БГНЕС

Италианският мафиотски бос Матео Месина Денаро, смятан за последния кръстник на сицилианската мафия, беше арестуван, след като следователите получили информация, че един от най-издирваните престъпници в света е лекувал тумор в известна клиника в Палермо, разкриха полицейски източници.

Той обаче "никога не е бил" единственият лидер на сицилианската мафия, заяви главният прокурор на Палермо Маурицио де Лучия, цитиран от Ройтерс.

Де Лучия съобщи пред медиите, че през последните три десетилетия Месина Денаро се е укривал в много райони на Италия, като последно е бил в Сицилия. В болвицата пък се лекувал периодично в продължение на година.

Още по темата

Когато полицаите го задържали, Месина Денаро носел часовник на стойност 35 000 евро, добави на същата пресконференция генерал Паскуале Анджелозанто от специалното подразделение на италианските карабинери, което се бори с тероризма и организираната престъпност.

Италианските карабинери арестуваха 60-годишния Месина Денаро в болницата "Ла Мадалена" в Палермо, след което го качиха в черен миниван. Беше облечен с кафяво яке с кожена подплата, носеше очила и кафяво-бяла вълнена шапка, отбеляза Ройтерс. Както се разбра - и скъп часовник.

"Здравето е едно от онези неща, които рано или късно принуждават онези, които искат да се скрият, да се разкрият", каза генерал Паскуале Ангелосанто. "През последния период фокусирахме нашите разследвания върху здравословното му състояние. Знаехме, че е болен. През последните няколко дни разбрахме, че в този ден човек, който отговаряше на скиците на шефа, които имахме, отива в тази клиника."

След като получи сигнал, че е болен, полицията се насочила към Месина Денаро, като отсяла други потенциални заподозрени на подобна възраст и в подобно състояние, отчасти чрез проверка на базата данни на националната здравна система.

Разследването беше "безмилостно, непрекъснато и постепенно", изтъкна генерал Анджелозанто.

Разследващите разказаха, че около 8.30 сутринта Денаро, носещ бяла вълнена шапка, тъмни очила и кафяво палто от овча кожа, отишъл в клиниката с лист хартия в ръка, съдържащ отрицателния резултат от тест за COVID, задължително изискване за такива като него, които трябва да се подложат на терапия и редица кръвни изследвания.

Когато полицията нахлула в сградата, за да го арестува, Денаро се опитал да избяга, но след като разбрал, че е заобиколен, не оказал никаква съпротива. Полицията вече беше блокирала всички пътища за бягство от клиниката и пътищата.

След му сложили белезници, полицаите от специалните части попитаха мъжа: "Как се казваш?" "Аз съм Матео Месина Денаро", отговорил той.

Хора, които станали свидетели на ареста и разбраха, че отведеният с белезници е небезизвестният сицилиански бос, ръкопляскаха на полицията, размахвайки юмруци във въздуха.

"Това е ден, в който трябва да празнуваме, в който можем да кажем на нашите деца, че мафията може да бъде победена", каза италианският премиер Джорджа Мелони, която замина за Сицилия, след като разбра за ареста, подчертавайки по този начин неговата значимост.

Роден в югозападния сицилиански град Кастелветрано през 1962 г., син на мафиот, Месина Денаро последвал пътя на баща си и на 15 вече носел пистолет. Полицията смята, че той е извършил първото си убийство, когато е бил на 18 години.

Кланът Кастелветрано (Castelvetrano) е бил в съюз с Корлеонези (Corleonesi), начело със Салваторе "Звяра" Риина, който стана безспорният "бос на босовете" благодарение на безмилостния си стремеж към властта.

С прякора "U Siccu" (Кльощавия), Месина Денаро стана негово протеже и показа, че може да бъде също толкова безмилостен като господаря си, като получи 20 доживотни присъди в задочни процеси за участието си в редица мафиотски убийства, сред които изпъкват извършените през 1992 г. покушения срещу прокурорите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Коментари Напиши коментар

61

Ъъъ

преди 1 месец

Другата страна, в която може да се ръкопляска на полицията за 30годишно издирване на човек на ОСТРОВ. Еееее, само барабани, пригответе сеееее.. БЪЛГАРИЯЯЯЯ

60

Анонимен

преди 2 месеца

Никой не позна защо му е този скъп часовник.Този часовник служи за разпознаване. Скъп е защото няма друг такъв.По него дефекто разпознават,като шеф.Т.е.това е опознавателен предмет,а не есамо часовник.

59

А Х

преди 2 месеца

Ако задържат заради часовници.че да вземат да дойдат и да приберат онова дърто зомби дядо ти Николай.Той е по накипрен и от шефа на италианската мафия.А уж набожен човек бил дъртата мумия.