Общ преглед

Погребението на последния гръцки крал Константин II събра в гръцката столица Атина кралски особи от цяла Европа.

По време на церемонията, която започна днес по обед, се появиха кралски особи от Великобритания, Испания, Дания, Люксембург, Монако, Нидерландия и Норвегия. В Атина пристигна и Симеон Сакскобургготски.

В Гърция обаче възникнаха спорове относно организацията на погребението. Константин II е разединителна фигура в историята на страната и правителството реши да не му оказва чест с държавно погребение.

Частната служба започна в 12:00 ч. на обяд в митрополитската катедрала в Атина, която събра близо 200 гости.

Тялото на Константин беше изложено за поклонение от 6:00 ч. сутринта (08:00 ч. по Гринуич) до 10:00 ч. сутринта, за да могат гражданите да отдадат почитта си.

Още по темата
Последният член на вековна династия, Константин II управлява Гърция само 3 години, когато през 1967 г. военна диктатура поема контрола над страната.

Близо осем месеца след като хунтата завзема властта, Константин организира военен контрапреврат, който се проваля. Той бяга в Рим заедно с останалата част от кралското семейство, а по-късно и в Лондон.

Хунтата премахва монархията през 1973 г., а гърците гласуват тя да не се възстановява след победата на демокрацията през 1974 г.

По-късно Константин е въвлечен в ожесточен спор за собственост с гръцката държава, а през 1994 г. гръцкото му гражданство е отнето.

Бившият крал се завръща в Гърция през 2013 г., като продава лондонското имение с площ 9500 кв. м, в което семейството му живее от четири десетилетия, припомня БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар