Снимка: БГНЕС
fallback

През ноември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2.2% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Oще по темата

 
Оборотът в търговията на дребно нараства с 4.7% спрямо ноември 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.
През ноември 2022 г. е отчетен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.1%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при всички групи, като най-съществен е в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.6%.

През ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.8%). Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55.7%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.4%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 1 година

Спокойно скоро и ресторантьорите ще запищят за помощи от държавата. Е по това ще се разбере, че сме в криза!

88

Анонимен

преди 1 година

От статията се разбира че се харчи като за последно, във всички групи повишението е двуцифрено

87

Банкеръ

преди 1 година

От България престанах да купувам сирене,кашкавал,яйца,маслини,ядки,дрехи,обувки,плодове,зеленчуци,ориз брашно.Как се отразява това на инфлацията?Е всичко това си има недостатъци пътуване,мъкнене на чанти,обмяна на пари и т.н.Да си вдигат цените колкото пожелаят няма да купувам точка.

fallback