Снимка: БГНЕС

Светът скоро ще отбележи края на още една тежка и изпълнена с изпитания година. Година, започнала под сянката на коронавируса, продължила с кратък период на оптимизъм по време на зимните олимпийски игри в Пекин, и белязана почти изцяло с войната в Украйна.

Година, през която тормозилият ни повече от 2 години коронавирус най-после отстъпи, но пък се завърна още по-силно сянката на войната.

Какво още обаче се случи през отиващата си 2022 година и какво впечатли най-много читателите на Dnes.bg? Точно това се опитахме да разберем от вас в традиционната ни годишна анкета, в която участваха точно 2971 наши читатели.

Кое е световно събитие №1 за читателите на Dnes.bg за 2022 година?

Едва ли има особена изненада, че именно военната агресия на Русия и войната в Украйна, която продължава вече повече от 10 месеца, е най-важното събитие за болшинството наши читатели. Цели 65% от анкетираните категорично посочват това като най-важното международно събитие за годината.

За други 21% пък най-важното събитие е енергийната и икономическа криза, която скова Европа след началото на военните действия. Ако не бе войната в Украйна, вероятно краят на ковид пандемията би било най-важното световно събитие за годината. Сега обаче едва 7% от нашите читатели отбелязват отстъплението на страшния вирус като топ събитието за отминаващите 365 дни.

Всички останали предложени събития в анкетата събират незначителен брой гласове. Все пак заслужава внимание, че за 3% от участвалите в анкетата най-важното събитие е нормализирането в спорта и фактът, че Зимните олимпийски игри в Пекин и Световното първенство по футбол Катар се проведоха и то в нормален режим и без да се налага отлагането им, както бе при Евро 2020 и Токио 2020.

Смъртта на кралица Елизабет II и качването на престола на крал Чарлз III, което развълнува сериозно света през септември, е най-важното събитие за 2% от анкетираните. Убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе и новото напрежение на Балканите между Сърбия и Косово и Гърция и Турция събират само по процент от отговорилите в анкетата.

За финал, остава да си пожелаем новата 2023 година да бъде по-здрава и час по-скоро да сложи край на войната. Защото без здраве и мир, всичко останало в света няма своя положителен смисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase