Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Веднъж на четири години почти всеки, дори понякога и тези, които обичат да казват, че не гледат футбол, се приковават пред телевизорите, запленени от играта на най-добрите национални отбори в света.

Световното първенство по футбол в Катар 2022 година определено ще остане в историята като едно от най-интересните, а финалът му - като пример за пленяващ футбол, в който една легенда изпълни мечтата си да е световен шампион. Разбира се, не може да не се отбережи, че Мондиал 2022 е и едно от най-скандалните спортни събития, провеждани някога. Като се започне от забраната за консумиране на бира по стадионите, напитка, която е станала част от футбола сама по себе си, премине се през бойкота на държавните лица към домакина и се стигне до корупционния скандал, който избухна в ЕС.

Но Катар 2022 ще бъде запомнен и с друго - той бе последното Световно първенство по футбол за някои от най-големите съвременни легенди във футбола. Ето кои са те:

Кристиано Роналдо
Португалия, 196 мача, 118 гола

Португалия отпадна от Световното първенство през 2022 г. на четвъртфиналите, като бе победена от чудото на Мондиала - Мароко. Роналдо вкара гол още в първия мач от групата на Португалия, като стана първият играч, отбелязал гол на пет различни световни първенства, но в последните два мача на Португалия той загуби титулярната си роля от Рамос и не успя да скрие сълзите си след поражението от Мароко. Възможно ли е това да е последният път, когато виждаме Роналдо с фланелка на Португалия? Все още не - той ще помогне на своите съодборници по време на Евро 2024, но бившият играч на Манчестър Юнайтед ще бъде на 41 години до идването на следващото Световно първенство и ако все още играе, може да се затрудни да влезе в отбора.


Лионел Меси
Аржентина, 170 мача, 95 гола

Аржентина спечели Световното първенство през 2022 г. в Катар, след като победи Франция в драматична дузпа с 4:2. След своите седем гола и три асистенции в надпреварата, Лео Меси спечели наградата "Златна топка", ставайки единственият играч, който го прави два пъти в историята на Световното първенство.

След мача седемкратният носител на Златната топка заяви, че няма планове да се оттегля от международния футбол.

"Не, няма да се пенсионирам. Искам да продължа да играя като световен шампион с фланелката на Аржентина", каза 35-годишният играч. Но по време на Световното първенство по футбол в САЩ и Канада, той ще е на 39 години.

Неймар
Бразилия, 124 мача, 77 гола

Още преди да започне този турнир, Неймар заяви, че това е последният му шанс да спечели Световната купа с Бразилия. Ала южноамериканците отпаднаха, а звездата на ПСЖ може да обяви оттеглянето си от международния дълг. Въпреки че е няколко години по-млад от Меси и Роналдо, Неймар изглеждаше муден в Катар, сякаш се опитваше да спести колкото е възможно повече енергия, а феновете му можеха да виждат проблясъци на магьосника само от време на време.

Карим Бензема
Франция, 97 мача, 37 гола

Бензема пропусна пътуването до Катар поради контузия. Той обаче остави отбора на Франция в сигурни ръце - тези на младото чудо Мбапе. След 97 мача и 37 гола за Франция, Карим Бензема обяви, че се оттегля от футбола.

Томас Мюлер
Германия, 121 мача, 44 гола

Мюлер не успя да вдигне слабия отбор на Германия, който беше елиминиран в груповата фаза на Световното първенство през 2022 г. Тъй като страната му преминава през ясен преходен период, сега може би е най-доброто време за Мюлер да се измъкне, докато добрите спомени надделяват над лошите.

Еден Азар
Белгия, 126 мача, 33 гола

Азар официално обяви оттеглянето си от международния отбор след слабото представяне на Белгия в Катар, въпреки че все още е само на 31 години. Подобно на Неймар, Азар изглежда като сянка на предишното си аз и прекратяването на международните му отговорности може би е най-доброто нещо за него, ако иска да продължи клубната си кариера. Контузиите накараха Азар да загуби онази искра, която го направи един от най-добрите играчи в света, може ли да си го върне сега, когато може да почива на тялото си в повече случаи?

Пепе
Португалия, 133 мача, 8 гола

Пепе изигра голяма роля в опитите на Португалия да спечели Световната купа тази година и на 39-годишна възраст той все още изглежда наистина здрав и силен, но възрастта му със сигурност ще го настигне преди следващото Световно първенство и Португалия вероятно ще се стремят да възстановят отбора си след разочарованието от шокиращото елиминиране от Мароко.

Робърт Левандовски
Полша, 138 мача, 78 гола

34-годишният Роберт Левандовски е известен като един от най-добрите нападатели в света. Той държи рекорда за най-много отбелязани голове със 76 в 134 изяви и сега е капитан на националния отбор на Полша. Той може да се пенсионира след Световното първенство по футбол през 2022 г. В някои от най-добрите отбори в света, включително Борусия Дортмунд, Байерн Мюнхен и в момента Барселона, той направи забележителна кариера, а на това Световно първенство той успя да сложи край на черната поредица и най-накрая отбеляза гол.

Гарет Бейл
Уелс, 111 мача, 41 гола
Подобно на Неймар и Азар, Бейл просто не се представи добре на Световното първенство през 2022 г. и изглежда, че е дошло времето уелската суперзвезда да окачи международните си обувки, за да се концентрира повече върху голф играта си. Това ще е заслужено, тъй като той осигури незабравими моменти за вярващите в Уелс.

Диего Годин
Уругвай, 161 мача, 8 гола

Годин вече падна на няколко нива в клубната си игра от върховете на времето си в Атлетико Мадрид и тъй като застаряващата страна на Уругвай се нуждае от освежаване, моментът е подходящ за Годин да сложи край на впечатляващата си международна кариера.

Оливие Жиру
Франция, 118 мача, 53 гола

След като счупи рекорда по голове за Франция, краят на Световното първенство през 2022 г. изглежда е идеалният момент Жиру да обяви оттеглянето си от международния футбол, особено когато Мбапе се развива в световния футбол като един от най-добрите играчи.

Тиаго Силва
Бразилия, 113 мача, 7 гола

Ветеранът централен защитник на Челси игра наистина добре за Бразилия на Световното първенство през 2022 г., но провалът на отбора му да премине четвъртфиналите дойде като шок. За следващото Световно първенство, Силва ще бъде на 40 години и с таланта, който Бразилия произвежда всяка година, едва ли ще има място в отбора за него.

Лука Модрич
Хърватия, 160 мача, 23 гола

37-годишният Лука Модрич продължава да води Хърватия до шеметни висоти, като Шахматистите завършиха трети на Световното първенство в Катар. Модрич изпитва затруднения в някои мачове и сега е принуден да играе много по-задълбочено, за да спести енергията си. Футболистът на Реал Мадрид все още има много талант и ако той все още играе футбол след 4 години, не се изненадвайте, ако страната му се обади отново.

Луис Суарес
Уругвай, 137 мача, 68 гола

Световното първенство на Суарес завърши в сълзи, след като уругвайският нападател бе заменен, докато Уругвай все още беше в позиция да се класира от груповата фаза. Резултатите обаче се промениха и Уругвай се нуждаеше от повече голове и всичко, което бившият играч на Барселона можеше да направи, беше да наблюдава как отборът му не успя да постигне всичко това за пореден път. Самият Суарес изглежда неспособен да завърши 90 минути сега, а отборът на Уругвай изглеждаше стар и уморен, така че той може да бъде принуден да окачи обувките си, преди да бъде обявен следващият отбор на Уругвай.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар