Снимка: Pixabay

Германците са яли Рождественски щолен още през Средновековието. По онова време обаче той е бил само печиво по време на пости, но през годините постепенно се усъвършенства. Днес на голяма популярност всяка година по Коледа се радва най-вече дрезденския щолен. Ето защо този традиционен коледен сладкиш е защитен дори от закона за търговските марки.

Много семейства продължават си приготвят сами щолен за Коледа по най-различни рецепти, тъй като това се е превърнало в ценна традиция за тях.

Историята на щолен

Рождественският щолен е на повече от 700 години и все още е много търсен всяка година по Коледа. Първоначално обаче популярният коледен сладкиш е бил само храна по време на постите в манастирите по време на Рождество.
Първата и най-известна разновидност на щолена е дрезденският щолен. Някои историци сочат, че произходът му датира от 1329 г., като през вековете той се усъвършенства, за да се превърне в днешния си вид. И наистина е изминат дълъг път, тъй като до 1650 г. тестените изделия са били безвкусни и твърди По онова време за приготвянето на щолен се е използвало само брашно, вода и мая. Използването на масло и мляко е било забранено по време на Великия пост от Католическата църква. През тази година принц Ернст фон Саксен, по молба на пекарите от Дрезден, подава молба до папата да отмени забраната за използване на масло. Искането е отхвърлено, а след това, пет папи по-късно, забраната е окончателно отменена през 1490 г. чрез известното Butterbrief, "писмо за маслото" на папата.

От този момент нататък тестото постепенно се превръща в приятен сладък хляб с допълнителни съставки и става важен символ на региона.

През 1730 г. крал Август II поръчва на пекарите в Дрезден да изпекат огромен щолен в чест на силата на саксонската армия - събитие, на което той кани високопоставени личности от Европа с надеждата да спечели съюзници. Щоленът тежал 1,8 тона!, бил дълъг 27 фута и широк 18 фута, а за целта била проектирана и построена специална пещ. За транспортирането на щолена до трапезата на краля е бил необходим конвой от осем коня, а за разрязването му е бил използван нож, тежащ 26 фунта с дължина 5 1/4 фута (около 1,5 метра).

Смята се, че името на щолена идва от факта, че миньорите са го вземали под земята. Благодарение на специалния си състав "тортата" е винаги влажна и не изсъхва толкова бързо. Освен това не се разваля толкова бързо под земята и е добра храна за миньорите. Поради тази причина се казва, че е получил името "Stollen" - точно както Stollen (подземен проход), в който се яде.

Защо дрезденският щолен е толкова популярен?

Според традицията благодарение на пекаря Хайнрих Драсдо от Торгау в Саксония тестото на щолена е подобрено с по-богати съставки, като бадеми или сушени плодове. По този начин той създава основата на популярния днес щолен, известен в Саксония и като щрицел.

Не след дълго саксонският щолен се радвал на популярност в цялата страна. Дълго време обаче дрезденските пекари, които продават своите Щолен на Щрицелмаркт, се конкурират с пекарите от Майсен и Зибенлен. Едва след Тридесетгодишната война те налагат изискването в града да се продава само дрезденски щолен.

Първият коледен базар в Германия е проведен в Дрезден през 1434 г. Този базар, Дрезденският щрайхелмаркт, продължава да се провежда всяка година. Всяка година в събота преди втория ден на Адвента се провежда и Дрезднер Щоленфест, на който се представят най-големите германски коледни изделия. Засега 2013 г. държи рекорда за най-голям щолен с тегло 4246 кг. Дължината на десерта била 4, 34 м и височина точно 96 см. Всяка година карета, теглена от коне, разхожда гигантския щолен по улиците и на коледния базар.

По традиция за нарязването на коледния сладкиш се използва копие на оригиналния нож. Кметът на града опитва първото парче, а след това тестените изделия се нарязват на хиляди парчета, които се продават, а приходите отиват за благотворителност.

Какви са съставките на дрезденския Рождественски щолен?

За да се нарече "Dresden Christstollen", той трябва да съдържа масло, брашно, захаросани портокалови кори, захаросани лимонови кори и стафиди. Съдържанието на масло трябва да е най-малко 50 %. Консервантите, ароматизаторите, както и маргаринът са забранени като съставки на Dresden Christstollen.
Дрезденският щолен е защитен с печат в целия ЕС. Само около 130 пекари в града и околностите имат правото да наричат своите щолен "Dresdner Christstollen".

Рождественският щолен е едно от най-популярните коледни печива. Много хора купуват своя щолен от местния пекар или на коледния пазар, а други го пекат сами по стара семейна рецепта. Каквото и да изберете, просто не можете да пропуснете парче щолен със следобедното си кафе в навечерието на Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase