Снимка: БГНЕС

Университетът в Брайтън предложи служителите да наричат ​​Коледа "период на зимно затваряне“, за да не се обидят студентите, които не са християни,

Насоките предполагат, че в интерес на приобщаването персоналът е добре да избегне думата Коледа, защото е твърде "християнски ориентирана". Друга фраза, която може да предизвика обида, според деветстраничния документ за приобщаващо езиково ръководство, изпратен до лекторите, е "хилядолетни снежинки".

Говорител на университета каза, че съветите са изготвени с помощта на служители и студенти и са "предназначени да им помогнат да разберат как езикът може да бъде основна част от спазването на отговорностите съгласно Закона за равенството и да избегнат пристрастия, жаргон или изрази, които дискриминират групи хора въз основа на раса, пол или други защитени характеристики".

Той подчерта, че няма наложена забрана за използване на думите. "Това ръководство . . . е част от нашия споделен ангажимент да превърнем Брайтън в място, където всеки се чувства уважаван и ценен. Ръководството е точно такова. Думите не са "забранени" в Брайтън, както и Коледа – както става ясно от украсата и коледните елхи в нашите сгради и в нашите кампуси."

Той добави, че служителите и студентите са се насладили на коледна вечеря в кампуса.

Андрю Алисън от Асоциацията на свободата, дясна кампания, каза пред The ​​Sun: "Университетите трябва да са места, където идеите се обсъждат свободно. Това е оруелско и нелепо. Персоналът и студентите трябва да го игнорират и да имат добра Коледа."

Тоби Йънг от Съюза за свобода на словото каза: "Университетските власти вече се намесват в бизнеса с контрол на мисълта."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase