Снимка: Twitter
fallback

Катар беше обвинен, че е платил на стотици "фалшиви фенове" да дефилират пред камерите преди Световното първенство.

Появиха се кадри как футболни "привърженици" от цял свят изпълват улиците на катарската столица Доха - седмица преди началото на турнира, съобщава The Sun.

Qatar Living, първата официална платформа на общността в TikTok, публикува видеоклипове на "фенове" от различни страни, събрани на стотици със знамена, нарисувани лица и банери.

Не е ясно дали феновете са работници мигранти, които живеят в Катар и са купонясвали рано, или парадите са организирани от властите.

Huge number of Indian ex-pats outside the England hotel, awaiting the team’s arrival in Qatar. Spoke to a few of them, and they insist they are not fake fans. Also have shown us murals of England players they have drawn back in Kerala pic.twitter.com/YlQQMOnPad

— Sean Ingle (@seaningle) November 15, 2022

Един клип показва море от предполагаеми фенове на Бразилия, развяващи знамена в Доха Корниш, крайбрежната алея в града, а други показват привърженици от Португалия, Аржентина, Гана, Камерун и Тунис.

Изглежда, че друга публикация показва фенове на Англия, които скандират и свирят на барабани, докато маршируват по улиците, държайки транспарант, на който пише: "Идва си у дома" и скандирайки "Саутгейт е нашият супер треньор! Стърлинг е нашата супер звезда! Пикфорд е нашият супер вратар!" тъй като отборът на Англия пристигна в своя петзвезден хотел във вторник.

Поведението на привържениците изглежда внимателно подготвено и инсценирано и именно това повдигна въпроса относно легитимността на тези фенове.

The astroturfed fake fans in Qatar shows just how unintelligent their leaders are that they believe this will convince people of some organic wave of passion is taking place there.

Money cannot buy you common sense or self-awareness. pic.twitter.com/XOncsSAnJw

— MLS Buzz (@MLS_Buzz) November 13, 2022

Някои обвиниха Катар, че организира парадите с помощта на "фалшиви" привърженици – и се запитаха защо феновете са пристигнали повече от седмица преди началото на Световната купа. Други потребители на социални медии твърдят, че са забелязали едни и същи "фенове" в отделни видеоклипове, показващи тяхната подкрепа за различни страни. Някои също така посочиха, че сред тълпите няма жени-поддръжници.

Разбира се, Катар веднага отговори - върховният комитет на Катар 2022 отхвърли обвиненията, че има фалшиви платени футболни фенове на Световното първенство.

А екип на The Guardian разговаря с половин дузина привърженици на терен, които твърдят, че са родом от Керала. Те показали широки познания за отбора на Англия и Висшата лига. Други местни жители бяха забелязани да скандират подкрепата си за Аржентина и Бразилия.

В изявление Върховният комитет заяви, че отхвърля обвиненията, които нарича "разочароващи и неизненадващи".

😂😂😂 Fake #England fans in #Qatar for #qatar2022worldcup ! See this down the pub most weekends pic.twitter.com/QhpV5jDfoe

— Sabji Hunter (@SabjiHunter) November 14, 2022

"Фенове от цял ​​свят, много от които превърнаха Катар в свой дом, допринесоха за местната атмосфера напоследък, като организираха фенски разходки и паради в цялата страна и посрещаха различните национални отбори в техните хотели", се казва в изявлението ."Много журналисти и коментатори в социалните медии се съмняват дали това са "истински" фенове. Категорично отхвърляме тези твърдения, които са както разочароващи, така и неизненадващи."

Detta har alltså gjorts med alla större länder, inhyrda fake-fans. Fy fan för detta världsmästerskapet. Fy fan för Qatar. pic.twitter.com/7rUaiuuHfl

— Abbe_AIK (@StrommenAbbe) November 12, 2022

Един привърженик на Англия от Керала, който водеше скандиранията в подкрепа на английския отбор, описа предположенията, че той и останалите са получавали пари, за да бъдат мажоретки, като "фалшиви новини".

"Никой от нас не получава заплащане", категоричен бе той пред The Guardian. "Ние сме заклети фенове на Англия. Любимият ми играч беше Бекъм, но сега е Сака. Ако някой предложи да ни плати, за да подкрепяме Англия, щяхме да му откажем. Ние сме истински поддръжници. Много от нас са израснали, гледайки Бекъм и Майкъл Оуен. Нашата любов е към този отбор."

Върховният комитет също така настоя футболните фенове да празнуват по различен начин в зависимост от това къде се намират по света.

Apparently it’s coming home 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 pic.twitter.com/aO52KAcuf1

— Simon Peach (@SimonPeach) November 15, 2022

"Катар и останалият свят се състои от разнообразен набор от футболни фенове, много от които споделят емоционални връзки с множество нации", се казва в изявлението. "На различни места по света феновете имат различни традиции, различни начини за празнуване и въпреки че това може да контрастира с това, с което хората са свикнали в Европа или Южна Америка, това не означава, че страстта към футбола е по-малко автентична. Журналистите на място, които говорят и се срещат с тези фенове, осъзнават реалността."

Турнирът започва в неделя, като Катар се изправя срещу Еквадор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

dqqq

преди 1 година

Тя цялата им държава е фалшива. Шепа ара би набарали петрол и всичко останало са емигранти, които работят там.

9

59134

преди 1 година

До Крайно време еТрудно, след като не участва, но не е изключено...

8

верно

преди 1 година

то половината днес бг е фейк нюз и фейк коментари, едни и същи четат и пишат коментарчета на коментарчетата си...

fallback