Снимка: БГНЕС

Основателят на Amazon Джеф Безос планира да раздаде по-голямата част от състоянието си, което е в размер на 124 милиарда долара. В ексклузивно интервю пред CNN той заяви, че ще посвети по-голямата част от богатството си за борба с изменението на климата и подкрепа на хора, които могат да обединят човечеството в лицето на дълбоките социални и политически разделения.

Въпреки че Безос не конкретизира отделни каузи, това е първият път, когато той обяви, че планира да раздаде по-голямата част от парите си. Критиците укориха Безос, че не е подписал обещанието за даряване, което настоява стотици от най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи.

В интервю с Клои Мелас от CNN в събота в дома си във Вашингтон, окръг Колумбия, Безос, говорейки заедно с партньорката си, журналистката, превърнала се във филантроп Лорън Санчес, каза, че двамата "изграждат капацитет, за да може да раздава тези пари."

Попитан директно от CNN дали възнамерява да дари по-голямата част от богатството си през живота си, Безос бе категоричен: "Да".

Безос каза, че той и Санчес са се съгласили на първото си интервю заедно, откакто започнаха да се срещат през 2019 г., за да хвърлят светлината на прожекторите върху наградата Безос за смелост и цивилизованост, присъдена тази година на музикантката Доли Партън.

Доли Партън

Преди дни Безос и Санчес обявиха безвъзмездна помощ от 100 милиона долара на Партън като част от нейната награда за смелост и цивилизованост. Това е третият човек, който получава подобна награда, след като тя бе получена от главният готвач Хосе Андрес, който е похарчил част от парите за приготвяне на ястия за украинци – и от екоактивиста и сътрудник на CNN Ван Джоунс.

"Когато мислят за Доли", каза Санчес в интервюто, "всички се усмихват, нали? Тя просто сияе от светлина. И всичко, което тя иска, е да внесе светлина в световете на другите хора. Не бихме могли да се сетим за някой по-добър, който да получи наградата от Доли и знаем, че тя ще направи невероятни неща с нея."

Линията, свързваща стипендиантите на наградите за смелост и цивилизованост, каза Безос, е техният капацитет да обединяват много хора за решаване на големи предизвикателства.

"Чест е за мен да мога да бъда част от това, което правят за този свят", каза Безос пред CNN.

Единството, каза Безос, е черта, която ще бъде необходима, за да се противопоставим на изменението на климата и която той многократно се позовава, докато критикува политиците и социалните медии за засилване на разделението.

Как да даря?

Но най-голямото предизвикателство за двойката може да бъде да измислят как да разпределят огромното състояние на Безос. Безос отказа да посочи конкретен процент или да предостави конкретни подробности за това къде вероятно ще бъде изразходван.

Въпреки че е четвъртият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg, Безос се въздържа от определяне на целева сума, която да раздава през живота си.

Безос е отделил 10 милиарда долара за 10 години, или около 8% от сегашното си нетно състояние, на Bezos Earth Fund, на който Санчес е съпредседател. Сред нейните приоритети са намаляването на въглеродния отпечатък на строителния цимент и стомана, натиск към финансовите регулатори да вземат под внимание рисковете, свързани с климата, усъвършенстване на технологии за данни и картографиране за наблюдение на въглеродните емисии и изграждане на естествени, растителни въглеродни поглътители в голям мащаб.

Въпреки че Безос вече е изпълнителен шеф на Amazon (AMZN), а не неин главен изпълнителен директор, той все още участва в екологизирането на компанията.

Amazon е една от повече от 300 компании, които са обещали да намалят своя въглероден отпечатък до 2040 г. в съответствие с принципите на Парижкото споразумение за климата, каза Безос, въпреки че отпечатъкът на Amazon (AMZN) е нараснал с 18% през 2021 г., отразявайки предизвикания от пандемията търговски бум. Отчитането на Amazon (AMZN) със собствения си ефект върху климата отразява огромното му въздействие върху всичко - от дебати за синдикализиране до антитръстова политика, където компанията привлече огромно внимание от страна на регулатори, законодатели и групи на гражданското общество.

Безос сравни филантропската си стратегия с дългогодишните си усилия за изграждане на титаничен двигател за електронна търговия и облачни изчисления, които го превърнаха в един от най-могъщите хора в света.

"Трудната част е да разберете как да го направите по лостов начин", каза той, намеквайки, че дори когато раздава милиардите си, той все още се стреми да увеличи максимално възвръщаемостта си. "Не е лесно. Изграждането на Amazon не беше лесно. Отне много упорита работа, куп много умни съотборници. Благотворителността и филантропията са много сходни.“

"Има куп начини, по които според мен бихте могли да правите и неефективни неща", добави той. "Така че трябва да помислите внимателно за това и трябва да имате брилянтни хора в екипа."

Методичният подход на Безос към даряването е в рязък контраст с този на бившата му съпруга, филантропката Макензи Скот, която наскоро раздаде близо 4 милиарда долара на 465 организации за период от по-малко от година.

Икономическият спад

Докато Безос и Санчес кроят плановете си за огромното богатство на Безос, много хора с по-скромни средства се подготвят за това, от което икономистите се опасяват, че може да има продължителен икономически спад.

Миналия месец Безос отправи предупреждение към последователите си в Twitter, като им препоръча да "свалят люковете".

Съветът е предназначен както за собствениците на бизнес, така и за потребителите, каза Безос, предполагайки, че хората трябва да обмислят да отложат закупуването на големи стоки, които са гледали - или че компаниите трябва да забавят своите придобивания и капиталови разходи.

"Поемете малко риск от масата", каза Безос. "Дръжте малко сух прах под ръка.... Само малко намаляване на риска може да направи разликата за този малък бизнес, ако изпаднем в още по-сериозни икономически проблеми. Трябва да играете малко с вероятностите."

Мнозина може би изпитват затруднения сега, добави той, но твърди, че като оптимист той вярва, че американската мечта "е и ще бъде още по-постижима в бъдеще" – предвиждайки, че по време на живота на Безос пътуването в космоса може да стане широко достъпно за обикновените хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase