Снимка: NK News

Северна Корея възобнови отличителна черта на своята пропаганда - кървави изображения на победени американски войници - четири години след като ги премахна като жест на добра воля към САЩ, предназначен да продължи преговорите за ядрено разоръжаване.

В знак на пропадането на дипломатическия ангажимент между Пхенян и Вашингтон, магазините за туристи в столицата отново продават пощенски картички, изобразяващи севернокорейски войници, побеждаващи врага.

Изображенията, получени от уебсайта на NK News, включват рисунка на рус американски войник, намушкан с щик над лозунга: "Нека отмъстим хилядократно на американските империалистически вълци!"

Друго изобразява американски, южнокорейски и японски войници, пронизани с байонет през слабините с думите: "Без прошка, дори и за най-малко!"

Подобни изображения в стила на социалистическия реализъм с наситени основни цветове бяха често срещани по улиците на Пхенян. Стереотипните "янки империалисти", неизменно изобразявани с остри носове и в сцени на гротескно унижение, се появяват на плакати и билбордове край пътищата и в музеите, както и под формата на пощенски картички.

Американски войници се гърчат в агония върху щиковете на Корейската народна армия, а Белият дом се разпада на парчета под взривовете на севернокорейските ядрени ракети - това са друга част от изображенията.

През 2018 г. Доналд Тръмп и Ким Чен Ун проведоха първата от трите срещи на върха в опит да постигнат споразумение, според което Северна Корея трябваше да търгува с ядрените си оръжия за икономически инвестиции и помощ. В рамките на няколко месеца сцените на героични севернокорейски войници бяха заменени с тези на фермери, фабрични работници и бизнесмени в костюми.

Лозунгите за поразяване на империалистическите сили бяха заменени от нови призиви: "Да защитим партията чрез прилагане на петгодишната стратегия за икономическо развитие".

Според неидентифициран източник в Пхенян, цитиран от NK News, пощенските картички, които са били върнати в продажба, са били отпечатани през 2017 г. и едва наскоро са се появили отново. Завръщането им е последният знак за нарастващо напрежение между Северна Корея и Южна Корея и САЩ. Тази година се наблюдава значително увеличение на ракетните и артилерийски тестове от Северна Корея, включително междуконтинентални балистични ракети с голям обсег, потенциално способни да доставят ядрена бойна глава до континенталната част на САЩ.

Те бяха посрещнати с военни учения на САЩ и Южна Корея.

През това време Северна Корея отхвърли твърденията на САЩ, че доставя артилерия и боеприпаси за малки оръжия на Русия за войната й срещу Украйна.

Това е обрат от безпрецедентната среща през 2018 г. в Сингапур, когато Ким и Тръмп се съгласиха да отворят нова глава в отношенията между САЩ и Северна Корея, за да "изградят траен и стабилен мирен режим на Корейския полуостров" и да "работят за" денуклеаризация.

След това Тръмп написа в Twitter: "Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея". Формулировката на комюникето обаче беше неясна и месеците на дипломация не доведоха до ново споразумение на втората среща на върха в Ханой, Виетнам, през 2019 г.

Там Тръмп настоя за сделка "всичко или нищо" за денуклеаризация, чрез която севернокорейците ще се откажат от целия си ядрен арсенал, както и от запасите си от химически и биологични оръжия.

Ким каза, че двете страни първо трябва да изградят доверие чрез поредица от по-малки споразумения. Той предложи да затвори атомната си централа в Йонгбьон в замяна на частичното премахване на международните икономически санкции, което Тръмп отказа.

По-рано тази година Ким се отказа от самоналоженото спиране на тестовете на балистични ракети с голям обсег. Широко се прогнозира, че въпреки международните призиви той скоро ще нареди седмия подземен ядрен опит на Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase