Епизодът „Лачените обувки на Божидар Манов" от документалната поредица „Умно село“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи на 13 ноември от 19:30 часа, представя един от най-изтънчените познавачи на седмото изкуство – Божидар Манов.

Божидар Манов е член на европейската филмова академия и жури на десетки престижни световни фестивали, автор е на стотици статии за филмовото изкуство.Той е един от доайените в НАТФИЗ и е сред най-ярките и авторитетни фигури, когато става дума за кино. Манов е познат на публиката в ролята на компетентен и артистичен водещ от малкия екран. А старата балканска градска култура е част от неговата хармония.

Пред камерата на „Умно село“ главният герой в епизода от поредицата споделя, че се чувства еднакво добре и в „лачените обувки“ на светския живот, и в белите гумени шушони на детството, към които се връща в една съкровена и лична изповед.

Кинокритикът с диплома на инженер ни повежда с разказа си из топографията на детството в беден квартал край Марица, на балканската градска култура в любимите му градове Солун, Охрид и Истанбул, в които намира уют и хармонияи в света на своите филмови идоли – Чаплин, Еторе Скола и Рангел Вълчанов. А самият той получава неочаквано обяснение в любов от самата Ингрид Бергман.

Не пропускайте вълнуващия епизод от поредицата „Умно село“ с Божидар Манов в главната роля – на 13 ноември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase