Снимка: БГНЕС

Представяйки военната униформа на фашисткия диктатор Бенито Мусолини, любимия му мотоциклет, желязна люлка и призрачно огледало в спалнята, вила "Карпена" очевидно е музей, който не се страхува от тъмната страна на историята.

Но ако неприятният фактор да посетите място с връзки с военновременния съюзник на Адолф Хитлер не е достатъчен, собствениците на това имение в италианския североизточен регион Емилия Романя казват, че има и голяма вероятност да се сблъскате с неговия призрак.

Разположен в Карпена, малък квартал в град Форли, имотът е обитаван от няколко призрака на семейство Мусолини - включително покойния италиански лидер. И местните твърдят, че имат и доказателства.

Отрупана с всякакви лични предмети и произведения на изкуството, принадлежали на семейството, Вила Карпена бе селското убежище на семейство Мусолини. Днес жълтеникавото имение в стил Либърти, наричано още "Къщата на спомените", примамва любителите на историята и търсачите на страховити преживявания..

Откакто имотът е закупен от италиански бизнесмен през 2000 г., новите му собственици и техните гости твърдят, че са преживели интензивни паранормални дейности и свръхестествени събития, някои от които са били записани от екип от "търсачи на призраци".

Лицето в огледалото

"Това място е пълно с тяхното присъствие, всички те са все още тук и ние ги усещаме, те постоянно ни наблюдават", казва Доменико Морозини, настоящ собственик и оператор на вила "Карпена" със съпругата си Адел, пред CNN. "Чувствам, че ни уважават. Не се страхуваме, но не искаме да безпокоим тези духове, така че избягвам да влизам във вилата, когато е нощ."

Двойката, която живее в съседна нова сграда на имението, прекарва години, за да проследи и възстанови изгубени оригинални предмети, които някога са принадлежали на семейство Мусолини, които са използвали за обзавеждане на вилата.

Италианският интерес към Мусолини, който държеше страната си в плен от 1922 до 1943 г., докато неуспехите на Италия във Втората световна война доведоха до неговото сваляне и арестуване, се засили през последните години. Въпреки че мнозина продължават да осъждат неговото фашистко наследство, той остава фигура на очарование, за добро или за лошо.

След закупуването на една от историческите униформи на Мусолини на търг в Съединените щати, Морозини казва, че я е занесъл обратно в имението, разпъвайки я върху леглото, което Мусолини споделял със съпругата си Дона Ракел. Същото легло, в което тя починала.

"Онзи ден имаше медиум с нас и на човека му прилоша, той седна и прошепна "тук е". Веднага след това тъмната сянка на лицето на Мусолини се появи в огледалото на тоалетната масичка в спалнята и оттогава е там, сякаш е отпечатано върху стъклото, повече от просто отражение", добавя Морозини.

Туристите, които обикалят вилата с екскурзовод, са поканени да надникнат и в сенчестото лице, за да видят отличителната квадратна челюст, високото чело и изпъкналия нос на скандалния диктатор, който беше екзекутиран, докато се опитваше да избяга от страната със своя приятелка в последните дни на Втората световна война през 1945 г.

Морозини казва, че е бил свидетел и на други зловещи събития: "Чувал съм пориви на силни ветрове във вилата през деня и шум от стъпки по коридорите." Ракеле Мусолини и няколко от децата й са живели във вилата в продължение на десетилетия след следвоенното им завръщане от изгнание на остров Иския.

Собственикът на вилата споделя, че има страст към "сувенири от миналото" и е купил имението от един от синовете на Мусолини, като го реновира широко с антични мебели и декор.

Ски, чорапи, ретро мотоциклети

Независимо от вярата им в паранормалното, посетителите могат да видят стаите, в които са спали децата на Мусолини, желязната люлка на "бебето" на Мусолини, построена от неговия баща обущар, неговите ски, цигулка, частно ателие и редица пищни подаръци, които е получавал по време на управлението си , включително гоблен от етиопския император Хайле Селасие и свещен камък от планината Фуджи, подарен от японския император Хирохито.
Свързано съдържание

Изложени са и семейни облекла като ръчно изработени чорапи и шапки, полилеи, произведения на изкуството, стари снимки на Мусолини, каращ колело, ретро скутерите и колите на двойката Мусолини и трактора, използван от Ракеле, която произхожда от скромно фермерско семейство.

Бенито Мусолини, който произхожда от близкото село Предапио, построява Вила "Карпена" през 1924 г., след като се жени за Ракеле, която живее в съседна ферма, смятана от младоженците за твърде малка за нарастващо семейство с деца. Бившето жилище на Ракеле сега е домакин на билетната каса на музея и магазина за подаръци, който продава неща с марката Мусолини и пощенски картички със стари семейни снимки.

Имението, което  Морозини дефинират като "голям, но просто, отразяващ ежедневния живот на това, което всъщност бе съвсем обикновено семейство", е разположен в разкошен парк с чакълени алеи. Градината разполага с беседка, където Мусолини четял сутрешния вестник върху каменна маса и сламена и гипсокартонена "детска къща за игра" с кухня и баня, която той построи за децата.

Паркът, където оцелява глициния, засадена от Мусолини, е бил селско парче земя, използвано от семейството на Ракел за отглеждане на зеленчуци, овощни дървета и добитък. Старата й волиера все още е там, гъмжаща от гургулици.

Ловци на духове и докачливи призраци

След като Морозини купил мястото, той казва, че започнали да се случват странни неща. Мълвата бързо се разпространи, че имението е обитавано от духове, примамвайки любопитството на професионалистите, специализирани в паранормалното.

През 2013 г. група ловци на духове поискали да посетят вилата и останали да пренощуват, твърдейки, че са заснели тревожни събития на тъмно. "Записахме на лента нещо, което звучеше като слаб глас на жена, когато го пуснахме, старият пазач на вила се стресна и скочи от стола си, прошепвайки, че е разпознал гласа на Ракел", казва Андреа Пулизе от Ghost Hunter Padova , група италиански паранормални изследователи.

Шумът от самолет също е записан, казва Пуглиезе, като отбелязва, че може да е свързан със сина на Мусолини Бруно, който е бил летец и е починал преждевременно в самолетна катастрофа през 1941 г.

Тази нощ са направени и термични изображения, добавя той, показващи няколко нажежени петна по кормилото и резервоара на любимия мотоциклет на Мусолини, което според следователя може да е знак, че духът му се е докоснал до него, движен от носталгия.

"Най-невероятното събитие се случи, когато поставихме факел на масата за хранене, където семейството се е хранило. Поискахме знак и по наша молба той внезапно се запали и след това отново изгасна", разказва Пуглизе.

Когато екипът от ловци на призраци пристигна и започна да настройва оборудването, Пуглизе казва, че е усетил "вибрация на враждебност, сякаш не сме добре дошли, но вечерта атмосферата се промени и стана по-малко напрегната".

Пуглизе предпочита да не говори за "призраци", а по-скоро за "аномалии" и "присъствия", които все още са свързани с къщата, където са преживели щастливи моменти и не искат да я изоставят.

"Те останаха обвързани с това минало, далеч от жестоките неща, и не е тайна, че самата Ракел  е била езотерична жена, която провеждала сеанси и държала тенджери със сол в къщата, за да предпазва от злото“, казва Пуглизе.

Морозини признава, че след като е допуснал ловците на духове във вилата, се е чувствал болен цяла година, отбелязвайки, че много по-късно го е осенило, че духовете може да са били недоволни от нахлуването.

Но Вила "Карпена" не е единственото място в Италия, за което се говори, че е обитавано от Мусолини.

По древния път Виа Апия, свързващ Рим с Латина, град, основан по време на фашизма, местните жители твърдят, че често чуват и виждат как призракът на Мусолини обикаля на своя червен мотоциклет Guzzi с очила и кожена шапка, за да отиде да се срещне с любовниците си през нощта .

"Тук можете да вдишате история"

Марко Буонасорте Морикони, който организира обиколките с екскурзовод на Вила "Карпена", казва, че посетителите са любопитни да открият "човешката, лична страна на Мусолини", който бягал в имението, за да прекара време със семейството си. Той очевидно никога не е канил никого от своите фашистки приятели.

"Тук наистина можеш да вдишаш историята и всички хора, които придружавам, възприемат това извън политическото си убеждение", казва той. "Поразителното е как всичко във вилата сякаш е замръзнало във времето.Можете да видите пенсионната книжка на Ракел, окачена на кухненската стена, телефона, използван от Мусолини, за да се обади на правителствената централа в Рим, и дори частите от бомба, извадени от тялото му по време на Голямата война (Първата световна война). Има толкова много оригинални исторически произведения и всеки идва със собствена история; горещо каним хората да изследват това невероятно място."

Горният етаж на вила "Карпена" е домакин на център за културни изследвания, който е пълен с над 5000 исторически документа и ретро списания за хора, които се интересуват от по-нататъшно копаене във фашистката епоха и семейство Мусолини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase