Снимка: архив, БГНЕС

Обединеното кралство смени днес за втори път министър-председателя си за последните няколко седмици, без да провежда нови избори. Начело на страната застана Риши Сунак, третият министър-председател от септември насам. Тези рокади са възможни заради специфичния начин, по който функционира британската парламентарна демокрация, отбелязва Асошиейтед прес.

Защо британците не излъчиха чрез избори своя нов лидер?

Великобритания е разделена на 650 избирателни района и по време на избори гласоподавателите отбелязват в квадратчето представителя, който искат да представлява техния район в парламента. В повечето случаи това е член на една от основните политически партии в страната: Консервативната партия, Лейбъристката партия и "Либерални демократи".

Още по темата
Партията, която спечели мнозинство от местата в Камарата на общините, съставя правителство, а лидерът ѝ автоматично става министър-председател. Макар че са възможни коалиции, британската система за гласуване дава предимство на двете най-големи формации - консерваторите и лейбъристите. В повечето случаи една партия получава абсолютно мнозинство от местата, какъвто е случаят с консерваторите в настоящия парламент.

Управляващата партия може да смени лидера си според собствените си правила и този човек става министър-председател, без да е необходимо да се провеждат национални избори.

Последните парламентарни избори във Великобритания бяха през 2019 г. и по конституция други не са необходими до 2024 г.

Премиерът има правомощията да свика предсрочни избори, но при положение, че Консервативната партия изостава значително от опозиционната Лейбъристка партия в последните социологически проучвания Сунак надали ли ще го направи.

Депутатите могат да предизвикат избори и чрез вот на недоверие към правителството в Камарата на общините, но това ще изисква много консерватори да гласуват срещу правителството на собствената си партия, което също се оценява като слабо вероятно.

Какви са предизвикателствата пред Риши Сунак?

Четирийсет и две годишният Сунак е бивш министър на финансите и веднъж вече се бе кандидатирал за премиер, но беше победен от тогавашната външна министърка в правителството на Борис Джонсън - Лиз Тръс. Неговата предшественичка Тръс беше свалена след само шест седмици на поста заради своята икономическа програма, която разклати финансовите пазари, предизвика повишаване на цената на живота за избирателите и разгневи мнозина нейни съпартийци.

Борис Джонсън, който беше свален от власт през юли след серия от скандали и вътрешнопартийни противоречия, възнамеряваше да направи необикновено завръщане на политическата сцена, но се отказа от надпреварата. Бившата министърка на отбраната Пени Мордонт също взе участие в кампанията за определяне на петия премиер на страната в рамките на шест години.

Великобритания е изправена пред лошата комбинация от рецесия и растящи лихвени проценти. Британската централна банка (Банк ъв Ингланд) опитва да се справи с високата инфлация, а гражданите с все по-високите цени и намаляващите доходи. При управлението на новия министър-председател най-вероятно ще трябва да бъдат намалени разходите и увеличени данъците, отбелязва Ройтерс.

Едно от първите предизвикателства пред Сунак ще е да покаже, че може да ръководи Консервативната партия. Тя има мнозинство в парламента, но е разделена от разногласия по ключови въпроси като Брекзит, имиграцията и управлението на икономиката. Някои от членовете ѝ ще са твърдо срещу увеличаването на данъците, а други ще са против намаляването на разходите в сфери като здравеопазване и отбрана.

Спечелването на лидерския пост е само първата крачка по пътя към сплотяване на партията. Членовете ѝ прекараха години в спор помежду си относно напускането на ЕС, а последните двама лидери бяха отстранени заради вътрешни разногласия. През 2016 г. Сунак подкрепи Брекзит на референдума, но някои членове на партията все още го определят като твърде благоразположен към Европейския съюз.

По въпроса за търговията със Северна Ирландия все още се водят преговори с Брюксел. На Сунак ще му е трудно да се договори така, че да се направят промени по първоначалното споразумение за напускане, без обаче да позволи на ЕС да влияе трайно върху търговията със Северна Ирландия. Той ще срещне трудности и със спазването на обещанията за контролираната имиграция към държавата. Депутатите от Консервативната партия смятат, че тя е факторът, който ще се окаже решаващ на следващите избори.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase