Мелони получи символа на премиерската власт – камбанката, с която премиерите дават началото на заседанията. Снимка: БГНЕС
fallback

За първи път в историята на Италия жена пое премиерския пост. Джорджа Мелони състави новото правителство и влезе в двореца Киджи.

БТА отбелязва, че едва през втората половина на 90-те години на миналия век Италия се сдобива с министърки на външните работи и на вътрешните работи и трябва да изчака едва второто десетилетие на 21 век, за да има министърки на правосъдието и отбраната.

Как стоят нещата с жените премиерки в ЕС

За успокоение на Италия още осем страни в ЕС не са имали никога жени за премиерки и това са Испания, Нидерландия,  Ирландия, Чехия, Унгария, Малта, Люксембург, Кипър.

Преди повече от 40 години малката Португалия бе първата страна от ЕС, която се реши да избере жена за премиер и това беше Мария Лурдеш Пинтасилгу. Тя бе назначена на поста през 1979 г. Но това бе и последната жена премиерка в тази страна.

Пет страни от ЕС са имали повече от една жена за премиер в историята си и това са Франция (Едит Кресон през 1991 г. и сега Елизабет Борн), Полша (Хана Сухоцка през 1991 г., Ева Копач през 2014 г. Беата Шидло през 2015 г.), Дания (Хеле Торнинг Шмит през 2011 г. и сега Мете Фредериксен), Финландия (Мари Кивиниеми през 2010 г. и сега Сана Марин), Литва (Казимира Дануте Прунскиене през 1990 г. и сега Ингрида Шимоните).

Страните от ЕС, които са имали само по един път жена за премиер са Белгия (Софи Уилмес през 2019 г.), Австрия (Бригите Бирлайн през 2019 г.), България (Ренета Инджова през 1994 г.),  Германия (Ангела Меркел от 2005 г. до 2021 г. ), Словакия (Ивета Радичова през 2010 г.), Словения (Аленка Братушек през 2013 г.), Хърватия (Ядранка Косор през 2009 г.), Гърция (Василики Тану-Христофилу през 2015 г.), Румъния (Виорика Дънчила през 2018 г.), Швеция (Магдалена Андершон през 2021 г.), Естония (Кая Калас през 2021 г.) и Латвия (Лаймдота Страюма през 2014 г.).

От гореизброените Андершон скоро вече няма да е на поста, след като на изборите в Швеция през септември нейната партия изгуби позиции, а Федериксен ще се подложи скоро на теста на предсрочните избори в Дания.

Как стоят нещата извън ЕС, на някои други места в Европа

В Сърбия Ана Бърнабич е премиер от 2017 г. В Молдова премиерка от миналата година е  Наталия Гаврилица.

Във Великобритания досега е имало три премиерки – Маргарет Тачър (от 1979 г. до 1990 г.), Тереза Мей (от 2016 г. до 2017 г.) и Лиз Тръс. Последната преди броени дни подаде оставка и се превърна в най-кратко заемалия премиерския пост политик в страната (едва 44 дни).

Исландия също има премиер сега и това е Катрин Якобсдотир, която е на поста от 2017 г.  Това е втората жена премиер в страната след Йохана Сигурдардотир (от 2009 г. до 2013 г.)

В Шотландия, която е част от Обединеното кралство, властта също е в ръцете на жена – Никола Стърджън.

Коя е най-младата премиерка в света

Това е Сана Марин, която оглави финландското правителство през 2019 г. на едва 34 години.

Премиерки представителки на хомосексуалната общност

Първата в света е исландката Сигурдардотир, а втората е сръбкинята Бърнабич.

Премиерки, родили по време на мандата си

Новозеландката Джасинда Ардърн, дошла на власт през 2017 г., роди през юни 2018 г. Преди нея по време на мандата си роди премиерката на Пакистан Беназир Бхуто. Тя беше на поста от 1988 г. до 1990 г. и после от 1993 г. до 1996 г. Бхуто бе убита на 27 декември 2007 г. в   атентат в края на митинг в Равалпинди край Исламабад.

Коя е първата жена премиер в света

Парадоксално първата жена на подобен пост не е в някоя развита страна, а е Сиримаво Бандаранайке, избрана за премиер на Цейлон ( Шри Ланка) през 1960 г.

Действащи сега премиерки на някои други места по света

Освен гореизброените европейски действащи премиерки и новозеландката Ардърн, в Азия, в Бангладеш от 2009 г. премиер е Шейх Хасина Вазед. Тя е била на този пост и от 1996 г. до 2001 г.   

В Барбадос начело на правителството от 2018 г. е лидерката на Лейбъристката партия Мия Амор Мотли.

В Африка, в Намибия премиерка от 2015 г. е  Саара Куугонгелва-Амадхила. В Того  премиерка от 2020 г. е Виктоар Томега Догбе. А в Габон от 2020 г. премиерка е Роуз Кристиан Рапонда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Има кифли като

преди 1 година

Санна Марин, има значително по-сериозни личности като Марин Льо Пен, а има и още една категория - Хилари Клинтън - които не трябва да им се дава държавен пост. Ще видим Джорджа Мелони какво ще постигне, но едно е сигурно - има опитни ментори като Силвио Берлоскони. Лиз Тръс беше ясно, че няма да изкара много, дори Сунак нямаше да изкара, просто поста си беше обречен на провал. Тия миймове с котката не са случайни.

20

Анонимен

преди 1 година

Може ли в заглавието да напишеш "премиерка" и за да затвърдиш, че не е случайна грешката в подзаглавието напишеш и "министър-председателка" . Иначе любимо ми е "бизнесменка" .

19

Анонимен

преди 1 година

Ах, колко прочувствено и джендерастко. Подмокрих се.

fallback