Снимка: БГНЕС
fallback

Твърди се, че Ружа Игнатова, известна още като "изчезналата криптокралица", е получила полицейска информация за разследвания по неин адрес.

42-годишната Ружа се издирва за предполагаемата й роля в провеждането на измама с криптовалута, известна като OneCoin, на стойност 4 милиарда долара.

Файлове, разгледани от BBC от срещи на Европол, показват, че издирваната от ФБР бегълка е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне. Полицейските документи са били предадени на създателите на подкаста The Missing Cryptoqueen от Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова.

Oще по темата

Шнайдер отрича да е получил документите, които според него са му предадени на USB памет от Игнатова. Той твърди, че метаданните на файловете предполагат, че тя е получила информацията чрез собствените си контакти в България.

Сега той е изправен пред екстрадиране в САЩ за предполагаемата си роля в измамата с OneCoin.

Европол казва пред BBC, че проучва въпроса.

Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като е уведомена за засилване на полицейските разследвания около нейната криптовалута OneCoin. През юни 2022 г. тя е добавена към списъка с 10 най-издирвани на ФБР.

Агентите на ФБР смятат, че Игнатова пътува с въоръжена охрана или сътрудници

"Операция Сателит"

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол, наречена "Операция Сателит", която се е провела в Хага на 15 март 2017 г.

Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

Документите включват подробности за американските власти, които имат "високопоставен поверителен информатор", банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и неуспешни опити на британската полиция на Лондон да разпита Игнатова.

ФБР не коментира документите на Европол, но специалният агент Пол Робъртс казва за подкаста: "Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin. За много от които тя беше научила поради действия на правоохранителните органи в други държави."

В съда американските прокурори твърдят през 2019 г., че Шнайдер е този, който й е предоставил поверителна полицейска информация, въпреки че не е ясно дали обвиненията се отнасят конкретно до изтеклите файлове, видени от подкаста.

Той отрече да се е сдобил с документите. "Когато българите са участвали в определени срещи на Европол, са й били нужни само часове, за да се запознае напълно със случващото се и да вземе протоколите какво е казано на тези срещи. Мога само да заключа, че идва от кръговете, в които е била, и връзките, които е имала чрез различни влиятелни личности."

Документите показват присъстващи представители на българското МВР на срещата на Европол през март 2017 г. BBC изпраща допитване до министерството дали неговите служители могат да носят отговорност за изтичането на информация, но така и не получава отговор.

Никой друг присъстващ орган на реда не потвърждава как е излязла информацията.

Европол заявява пред BBC, че проучва въпроса, добавяйки: "Този ​​сложен сценарий с много заинтересовани страни затруднява оценката къде и как може да се е случил подобен инцидент".

Министерството на правосъдието на САЩ, окръжната прокуратура на окръг Ню Йорк и полицията в Дубай не коментираха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Близнаци зодия това говори много хаха страшни двуличници лицемери измамници мошеници така могат да те завъртят за пари. Това са бедни хора духовно служат на дявола. Не живят в любов и разбира се не вървят по Божия път за каквото сте тук всички на земята и така трупат лоша карма и вески плаща идва ден в който всеки плащаааааааа в тоя или в другия живот.. Болестите ви измеслени от лекари с имена са вашите прегрешения !

30

Тони

преди 1 година

Има балъци...има и тарикати

29

Анонимен

преди 1 година

Глупости!Следяла е любовника си,на когото не е имала доверие и така е разбрала,че той я е предал.Това вече беше изнесено в американската преса.

fallback