Снимка: БГНЕС

Фасадата на водещото автомобилно изложение на Aston Martin в Лондон бе оцветена с оранжев цвят от членове на кампанията от „Просто спрете петрола“ (Just stop oil), застъпваща се за бърз преход към зелена енергия. Това съобщи радиостанцията LBC, цитирана от местни и чужди медии. Активисти, призоваващи британското правителство на премиерката Лиз Тръс да спре издаването на нови лицензи за разработване на петролни и газови находища в Северно море, блокираха също движението по централната улица Парк Лейн.

Още по темата

На 8 септември Тръс разкри правителствената програма за борба с енергийната криза, като предложи замразяване на тарифите за електроенергия до 2024 година. Тя добави, че в близко бъдеще властите ще издадат нови лицензи за добив на газ и нефт в Северно море. Тръс също посочи, че Обединеното кралство ще възобнови производството на шистов газ чрез фракинг в райони, където това е одобрено от местното население.

На 14 октомври активисти от Just stop oil поляха супа върху картината "Слънчогледи" на холандския художник Винсент ван Гог (1853-1890) в Националната галерия в Лондон. По-късно от музея съобщиха, че платното, защитено със специално стъкло, не е повредено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase