IStockphoto

Фастинг е един от популярните начини за отслабване и поддържане на нормално тегло през последните няколко години. Периодичното гладуване бива няколко вида, но основното, което носи на организма, е да поддържа имунитета, здравословния метаболизъм и храносмилането. И докато има множество съвети за избягването на противовъзпалителни храни по време на режима, днес някои избират алтернативен.

 
Така нареченият мръсен фастинг е термин, който тепърва ще навлиза. Той се различава доста от обикновения фастинг, но също е толкова полезен.
 
Какво е мръсно гладуване?
 
Някак си двете думи не са съвместими. Сигурно ще си кажете: как хем не ядем, хем има непозволени храни? Докато при традиционния фастинг има въздържане от ядене или пиене (освен вода) за определен период от време, при новия говорим за прием на ограничен брой калории. Те трябва да са около 100 или по-малко.
 
Колко калории нарушават фастинга?
 
Според д-р Джош Акс, точният отговор на този въпрос подлежи на дебат. Обикновено при най-ефективното периодично гладуване през по-големия прозорец не бива да се приемат никакви калории, докато при някои други варианти е позволено до 10. Например от кафето, което пием. По този начин тялото най-бързо и лесно стига до кетоза, което е основната цел.
 
Когато човек е на чисто гладуване, той не консумира никакви калории извън прозореца си на хранене. Именно новият вид фастинг се нарича мръсен, защото представлява „чийтване“ с калориите. По време на него, вместо да се пие само вода, е позволено малко количество калории. Те могат да идват от кофеинова напитка, такава с ниско съдържание на захар, както и малка порция плодове.
 
Мръсен фастинг – предимства и недостатъци:
 
Повечето проучвания, фокусирани върху ефектите от периодичното гладуване или по-дългосрочното такова, не са изследвали как този по-мързелив режим действа на организма. Но все пак много нутриционисти изтъкват, че може да се пробва.
 
Според д-р Акс, докато не консумирате твърде много калории, например между 50 до 100 извън периода на хранене, това ще има незначителен ефект върху метаболизма. И като цяло ще е полезно.
 
Подобни на други видове фастинг, мръсният може да има доста преимущества за организма. Например това да започнете да обмисляте какви храни и напитки поглъщате и същевременно да броите калориите. Тази стъпка води до загуба на тегло и балансирането му. Оттам следват по-добро контролиране на позивите за глад, предотвратяване на умора и слабост в тялото, нормализиране на нивата на кръвната захар, насърчаване на детоксикацията и храносмилането.
 
Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase