Снимка: БГНЕС

По-рано днес бе обявено кой печели Нобеловата награда за мир. В разгара на войната, която Владимир Путин започна в Украйна, тримата победители се занимават с правозащитна дейност в родините си - Беларус, Русия и Украйна.

Победителите са Алес Бяляцки - правозащитник от Беларус - получава наградата заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи.

Но не всички бяха доволни от призовете.

Още по темата

В Киев се появиха критики относно решението да се присъди наградата на гражданин на Беларус и на руската правозащитна група "Мемориал" - две страни, с които Украйна в момента е във война.

"Нобеловият комитет има интересно разбиране на думата "мир", ако представители на две държави, които са нападнали трета получат нобеловата награда колективно", написа в Twitter Михайло Подоляк, старши помощник на украинския президент Володимир Зеленски.

Потребителите в Twitter обаче далеч не са съгласни с него.

Един от тях пише, че "по тази логика книгите на Ремарк трябва да бъдат приравнени с книгите на Хитлер, защото са от същата страна и са написани на същия език".

Беларуският журналист Тадеуш Гичан, който използва своя профил в Twitter за да предава новини както от фронта в Украйна, така и от мобилизацията в Русия, също не се съгласи с Подоляк.

"През 2020 г., когато беларусите се нуждаеха най-много от помощ, правителството на Зеленски беше единственото в Европа освен Русия, което реши да продължи да работи както обикновено с Лукашенко, докато хиляди негови противници, включително Бяляцки, бяха хвърлени в затвора. От затвора е трудно да се организира съпротива", написа Гичан в отговор на публикацията на дясната ръка на Зеленски. 

Беларуската независима медия NEXTA, която също помага за отразяването на войната в Украйна, също се включи в дискусията.

"Алес Бяляцки е известен беларуски правозащитник и основател на Беларуската правозащитна организация -
@viasna96, която помага на жертви на политически репресии. Той също така помагаше на украински политически затворници като Олег Сенцов", припомниха от медията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase