Снимка: БГНЕС

Прочутият бирен фестивал Октоберфест, който беше отменен две поредни години, беше открит в събота в Мюнхен за първи път от началото на пандемията, посочва ДПА. Фестивалът ще продължи до 3 октомври. Няма ограничения за коронавирус. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер прогнозира, че броят на заразените с ковид ще се увеличи по време на празника, но не очаква експлозивен ръст. „Болниците никъде не са пренаселени. Това предполага, че вече сме в друга фаза (на пандемията)“, каза той.

В същото време министърът на здравеопазването Карл Лаутербах призова гостите на фестивала да не губят бдителност. "Не искам да развалям настроението на всички, но трябва да внимавате, когато посещавате Октоберфест. Не съветвам хората с хронични заболявания да ходят там", каза той.

Октоберфест беше посещаван от 6 милиона души годишно преди пандемията. Първият бирен фестивал се провежда на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на престолонаследника принц Лудвиг и принцеса Тереза. Впоследствие фестивалът се провежда почти всяка година. Над 1 милиард евро харчат гостите на Октоберфест през дните му. Ситуацията с коронавируса в Германия се стабилизира през последните месеци, повечето ограничения бяха отменени. През последното денонощие са се заразили 36 000 души, регистрирани са 80 смъртни случая.

Коментари Напиши коментар

6

L.

преди 8 месеца

Ето една смислена новина!

5

Анонимен

преди 8 месеца

Да се веселят, че може да е за последно.

4

мюмюн

преди 8 месеца

не харесва това