Снимка: БГНЕС
fallback

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст на 8 септември. Освен Великобритания, хора от страни по целия свят тъгуват за нейната загуба. И изпращат своите съболезнования до британския кралски двор. Именно той съобщи първи новината за нейната кончина, публикувайки едно и също съобщение във Facebook, Twitter и Instagram. То бе придружено с черно-бяла снимка на най-дълго управлявалия британски монарх. 

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед“, гласеше текстът към кадъра, на който кралица Елизабет II е леко усмихната - такава, каквато ще е запомнят много хора. Той е направен преди повече от 15 години. 
 
На въпросния портрет, уловен в Бъкингамския дворец през февруари 2006 г., по случай своя 80-и рожден ден, Елизабет Втора позира пред фотографа Джейн Боун, който също вече не е между живите. 
 
Кралица или една от нас?!
 
Изображението, с което британското семейство извести за смъртта на многоуважаваната си роднина, бе част от изложба заедно с общо 60 нейни фотографии, направени по време на 70-годишното й управление. Тя се организира по случай диамантения юбилей на Елизабет Втора. Но не това е важно, а скритото послание, което мнозина откриха в него. От екипа на британската кралица избират да публикуват снимка, на която тя е без корона, без тиара. На врата и ушите си тя носи перли, които се свързват с престиж, но и са знак на целомъдрие и скромност. Сякаш нейният лик, запечатан за идните поколения иска да ни каже, че тя е по-скоро един от нас, отколкото кралица. 
 
Кои са най-известните бижута на кралица Елизабет II? 
 
Майката на принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III, притежаваше една от най-големите и същевременно доста скъпа частна колекция от бижута в света. Най-популярните ювелирни изделия в нея са тиарите на Елизабет Втора, които са около 50 на брой. Наред с протокола, който ще бъде изпълнен след нейната смърт, както и предстоящата коронация на престолонаследника догодина, всички се питат на кого ще бъдат завещани въпросните аксесоари, които имат и сантиментална стойност за семейството. 
 
Както може би се досещате, една част от накитите на покойната, сред които короната, тиари и любими брошки, са изложени в Лондонската кула. И всяка година биват разгледани от над 2, 5 милиона туристи, дошли в британската столица, за да се докоснат до част от богатата и дългогодишна история на семейството на монарха. Някои датират отпреди 800 години, предавани по наследство на Короната. 
 
Съществува и така наречената Кралска колекция, която съдържа произведения на изкуството на кралското семейство, както и лични бижута на всеки един член от него. Тя е определена за най-голямата частна колекция в света, като е разделена на две части. 
 
Личната колекция на кралица Елизабет Втора се състои главно от предмети, наследени или подарени й от членове на семейството. Кралица Мери, нейната баба, е била известна с любовта си към бижутата, сред които на голяма почит били тиарите. Именно нея тя предава на Лилибет, както я наричат от малка, както и на нейната по-малка сестра Маргарет. 
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от The Royal Family (@theroyalfamily)

 
Кои са най-известните тиари на кралицата и на кого ще ги завещае, четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Данеговорим пък за

преди 1 година

скъпоценностите на близкоизточните владетели, а също и за някои други азиатски монарси. Съкровището на византийския император също е нещо, пред което бледнеят приказките от 1001 нощ. Сигурно знаете, че то е укрито в пещерите под Константинопол и турските археолози продължават да го търсят и до днес. Предполага се, че потомците на емигриралия през 15-и век император знаят координатите на скривалището, но няма как да го изнесат законно.Тиарите на Елизабет Втора съвсем не са най-голямото съкровище.

25

Не забравяйте и това

преди 1 година

че в първите години на съветската власт се е наложило да бъде изнесен цял влак, натоварен със скъпоценности, с които са заплатили огромни количества хранителни продукти поради настъпилия глад.Това събитие навремето беше отразено във филма "Диаманти за диктатурата на пролетариата". Пиша всичко това, за да обърнете внимание на факт, посочен в материала по-горе - покойната кралица е притежавала "около 50 на брой" тиари.Това изглежда много само в очите на обикновения човек. НО НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА МНОГО

24

Анонимен

преди 1 година

......... на мястото на някои от тях има картички с надпис "Временно заето за ползване от член на кралската фамилия". Относно Диамантения фонд на Кремъл, имайте предвид, че само женските диадеми (не короните на императора и жена му) са хиляди! Говорим за диаментени диадеми, които са само част от национализираните бижута на дворянството. Отделно от това са бижутата, които бялата емиграция е успяла да изнесе извън страната или да укрие преди да замине и до днес са скрити къде ли не. Ще продължа.

fallback