Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст на 8 септември. Освен Великобритания, хора от страни по целия свят тъгуват за нейната загуба. И изпращат своите съболезнования до британския кралски двор. Именно той съобщи първи новината за нейната кончина, публикувайки едно и също съобщение във Facebook, Twitter и Instagram. То бе придружено с черно-бяла снимка на най-дълго управлявалия британски монарх. 

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед“, гласеше текстът към кадъра, на който кралица Елизабет II е леко усмихната - такава, каквато ще е запомнят много хора. Той е направен преди повече от 15 години. 
 
На въпросния портрет, уловен в Бъкингамския дворец през февруари 2006 г., по случай своя 80-и рожден ден, Елизабет Втора позира пред фотографа Джейн Боун, който също вече не е между живите. 
 
Кралица или една от нас?!
 
Изображението, с което британското семейство извести за смъртта на многоуважаваната си роднина, бе част от изложба заедно с общо 60 нейни фотографии, направени по време на 70-годишното й управление. Тя се организира по случай диамантения юбилей на Елизабет Втора. Но не това е важно, а скритото послание, което мнозина откриха в него. От екипа на британската кралица избират да публикуват снимка, на която тя е без корона, без тиара. На врата и ушите си тя носи перли, които се свързват с престиж, но и са знак на целомъдрие и скромност. Сякаш нейният лик, запечатан за идните поколения иска да ни каже, че тя е по-скоро един от нас, отколкото кралица. 
 
Кои са най-известните бижута на кралица Елизабет II? 
 
Майката на принц Чарлз, който вече е крал Чарлз III, притежаваше една от най-големите и същевременно доста скъпа частна колекция от бижута в света. Най-популярните ювелирни изделия в нея са тиарите на Елизабет Втора, които са около 50 на брой. Наред с протокола, който ще бъде изпълнен след нейната смърт, както и предстоящата коронация на престолонаследника догодина, всички се питат на кого ще бъдат завещани въпросните аксесоари, които имат и сантиментална стойност за семейството. 
 
Както може би се досещате, една част от накитите на покойната, сред които короната, тиари и любими брошки, са изложени в Лондонската кула. И всяка година биват разгледани от над 2, 5 милиона туристи, дошли в британската столица, за да се докоснат до част от богатата и дългогодишна история на семейството на монарха. Някои датират отпреди 800 години, предавани по наследство на Короната. 
 
Съществува и така наречената Кралска колекция, която съдържа произведения на изкуството на кралското семейство, както и лични бижута на всеки един член от него. Тя е определена за най-голямата частна колекция в света, като е разделена на две части. 
 
Личната колекция на кралица Елизабет Втора се състои главно от предмети, наследени или подарени й от членове на семейството. Кралица Мери, нейната баба, е била известна с любовта си към бижутата, сред които на голяма почит били тиарите. Именно нея тя предава на Лилибет, както я наричат от малка, както и на нейната по-малка сестра Маргарет. 
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от The Royal Family (@theroyalfamily)

 
Кои са най-известните тиари на кралицата и на кого ще ги завещае, четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase