Снимка: Duernsteiner, Pixabay
fallback

В Южна Германия все още има диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, десетилетия след ядрената авария в Чернобил, предаде ДПА, позовавайки се на ново проучване, публикувано вчера.

Резултатите от най-новото проучване на Федералната служба за радиационна защита (ФСРЗ) показват, че гъбите са замърсени с изотопи на цезий-137 с произход от ядрената авария в Чернобил през април 1986 година. Изследователи на рака казаха, че цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да увреди генетичния им материал. В дългосрочен план това би могло да доведе до заболяване от рак на костите и левкемия.

Всяка година ФСРЗ изследва за наличие на изотопа диви ядливи гъби на осем места в южногерманската провинция Бавария. На някои места са били отчетени над 4000 бекерела цезий-137 на килограм гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Рисковете за здравето обаче са минимални. Излагането на радиация е сравнително минимално, когато дивите гъби се консумират в нормални количества. И все пак ръководителката на ФСРЗ Инге Паулини посъветва берачите на гъби в Бавария да ги ядат в умерени количества, "за да избегнат ненужно излагане на радиация". /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Беко

преди 1 година

А па тука кьорав бекерел не се свъртя още от тогава... Баварски глезотии.

53

Лъжат!

преди 1 година

Радиацията не е толкова опасна колкото ни баламосват. Това е измислица на кукловодите да плашат стадото и за да спират прогреса на ядрените технологии. Около АЕЦ Чернобил днес кипи от живот. Природата е напълно възстановена, има отново диви животни, сърни, прасета, птички.... които си живеят и се размножават без никакви проблеми само на няколко километра от реакторите. Ами Япония? Там пускаха атомни бомби, гърмя АЕЦ и пак си живеят хората.

52

Препатил

преди 1 година

Как да не може да стреля дивака по АЕЦ?! Ако е от правоверните джихадистки сили - всичко може да направи. Разрешаваме!!

fallback