Снимка: БГНЕС

"Продължавам да се надявам и съм убеден, че рано или късно България ще вземе решение да подпомогне Украйна като дари своите стари съветски оръжия в борбата за свобода и независимост. Би трябвало да даде старото оръжие и самата тя да актуализира своите боеприпаси с по-съвременни, по модел на НАТО." Това каза в студиото на "Здравей, България" тази сутрин украинския посланник в България Виталий Москаленко по NOVA.

България вече е избрала посоката си, тя е част от НАТО и ЕС и се движи по тяхната линия на действие, посочва Москаленко, но обръща внимание, че в момента съществуват размишления и колебания, свързани главно с горивото и газа. Най-важното, по негово мнение, е , че България се намира на страната на правдата и поддържа позициите на Украйна.

Относно взривения автомобил на близкия до руския лидер философ Александър Дугин, в който загина неговата дъщеря, Дария, Москаленко посочи, че точно в стила на Путин е да обвини Украйна за цялата тази ситуация, която се разигра.

"Къде тук се намесва Украйна въобще?", учуден попита той. Негово Превъзходителство призова да не забравяме, че Русия е нападнала Украйна и води тази война още от анексирането на Крим през 2014 г. От 24 февруари тази година конфликтът се превърна в брутална действителност - с убийства, изнасилвания, жертви, разрушеня, и не е правилно в момента да се обсъжда смъртта на дъщерята на Дугин, която също като баща си, подчерта Москаленко, беше фашистка.

Важно е светът да осъзнае, продължи той, че тази офанзива има негативни последици не само върху Украйна, но и върху европейските работи, както и върху световните.

Попитан наближава ли мирът след вече 6 месеца военен кофликт, който остава усещането, че не съществува подобен шанс в близко бъдеще, Москаленко подчерта, че е невъзможно да се осъществят преговори с Русия, докато тя не изтегли своите войски от украинска територия, включително Крим и Донбас, както е посочил президента Володимир Зеленски. Това е така, защото цел на Путин е да унищожи украинската нация и народ.

Същевременно той посочи, че замразяване или отлагане на войната не е възможно, защото Путинова Русия няма да спре и би използвала подобна почивка единствено за прегрупиране на сили.

"Светът е променен", заяви Москаленко и обясни, че ако хората спрат да подкрепят страната му и приоритизират нуждата си от това да бъдат на топло и да им е спокойно, това  няма да бъде реалната действителност. Няма да е достатъчно Украйна да бъде загърбена, за да се възстанови светът от преди войната и е важно хората да разберат, че този свят е безвазвратно загубен, казва посланникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase