IStockphoto

Шампоан за коса – как да изберем най-добрия? Няма еднозначен отговор на този въпрос. Понякога човек ползва една марка с месеци, но в един момент се налага да я смени. Причината е, че неговата формула спира да действа. Или пък се появяват пърхот, раздразнение и сърбеж, които налагат промяна на грижата.

 
Може да не предполагате, но дори онзи шампоан за коса, който обожавате, може да съдържа вредни съставки. Такива например са сулфатите. Но кои други имат негативно влияние върху тялото и околната среда?
 
Ако преди покупка прочетете внимателно етикета на даден продукт за измиване, ще си спестите някои главоболия и разбира се – излишни пари.
 
Ето кои 10 съставки в един шампоан за коса да избягвате:
 
1. Амониев лаурил сулфат или натриев лаурет сулфат (SLES)
 
Сулфати има в почти всеки шампоан за коса. Те действат чрез химическа реакция и са мощни детергенти. Могат да се свързват с естествения себум по скалпа. Чрез тях се отмиват излишните мазнини от косъма. Но могат да причинят увреждането му. Често са основните виновници за изсушаване, чупливост и липса на блясък. Освен това увеличават така нареченото буйване след изсушаване.
 
2. Натриев лаурил сулфат (SLS)
 
Тази форма на сулфат създава вид пенлива пяна. Хората толкова са свикнали с нея, че ако я няма, сякаш нещо не е наред с продукта, с който мият косата си. Но тя също компрометира скалпа.
 
Много компании, произвеждащи шампоан за коса, ползват съставката, а тя има токсичен ефект. И ако особено сте от онези, които се боядисват, трябва да избягвате натриев лаурил сулфат в етикета.
 
SLS, което често се изписва на гърба на опаковката на шампоана, не е подходяща при суха и чуплива коса. Съставката може да доведе до избледняване на цвета и премахване на естествените масла от косата.
 
3. Шампоан за коса с парабени
 
Може би тази съставка е по-позната на хората, които не разбират толкова от козметика и химията в нея. Парабените са изключително вредни и се използват като вид консерванти. Те предотвратяват развитието на бактерии в продуктите. И могат да са доста опасни, защото имитират естроген.
 
Доказано е, че излишъкът на естроген е свързан с повишен растеж на ракови клетки в гърдите.
 
4. Натриев хлорид
 
Ако се чудите какво прави солта в този списък, сега ще ви стане по-ясно! В шампоаните и балсамите се добавя сол. Тя помага за уплътняване на тяхната консистенция.
 
Още за съставките в шампоана за коса четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase