Снимка: БГНЕС

Войните са на приливи и отливи. Инвазията на Владимир Путин в Украйна не е изключение.

Ранните страхове от бързо завоевание бяха последвани от отстъпление на Русия и украинска съпротива. Но сега това е посрещнато с по-фокусирана руска офанзива на изток.

100 дни по-късно всеки си задава въпроса: Как може да се развие тази война?

Ето пет потенциални сценария - те не се изключват взаимно, но всички са в границите на правдоподобността.

1: Война на изтощение

Войната може да продължи месеци - ако не и години - докато руските и украинските сили се смилат взаимно.

Импулсът се измества насам-натам, тъй като и двете страни имат печалби, но и загуби. Нито една от страните не е готова да се откаже. Руският президент Путин смята, че може да спечели, като демонстрира стратегическо търпение, залагайки, че Запада ще се  умори от Украйна и ще се съсредоточи повече върху своите икономически кризи и заплахата от Китай.

Западът обаче показва решимост и продължава да снабдява Украйна с оръжия. Създават се полупостоянни фронтови линии. Постепенно войната се превръща в замразен конфликт, във "вечна война".

"Има малки изгледа за съкрушителна оперативна или стратегическа победа от двете страни в краткосрочен план. Нито една воюваща страна не е демонстрирала способността си да нанесе стратегически решаващ удар", казва Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал и военен учен, пред BBC.

2: Путин обявява прекратяване на огъня

Ами ако президентът Путин изненада света с едностранно прекратяване на огъня? Той може да прибер териториалните си придобивки и да обяви "победа".

Путин може да започне да твърди, че неговата "военна операция" е завършена: подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас са защитени, създаден е сухопътен коридор към Крим. Тогава той може да потърси моралната висота, оказвайки натиск върху Украйна да спре да се бие.

"Това е уловка, която може да бъде използвана от Русия по всяко време, ако иска да се възползва от европейския натиск върху Украйна да се предаде и да отстъпи територия в замяна на условен мир", казва Кийр Джайлс, експерт по Русия в мозъчния тръст Chatham House .

Аргументите вече се чуват в Париж, Берлин и Рим: няма нужда от удължаване на войната, време е да се сложи край на глобалната икономическа болка, нека настояваме за прекратяване на огъня.

На това биха се противопоставили САЩ, Обединеното кралство и голяма част от Източна Европа, където политиците смятат, че руската инвазия трябва да се провали в името на Украйна и международния ред.

Така че едностранното руско прекратяване на огъня може да промени разказа, но не и да сложи край на сраженията.

3: Застой на бойното поле

Ами ако и Украйна, и Русия заключат, че не могат да постигнат повече на бойното поле и започнат преговори за политическо решение?

Армиите им са изтощени, липсва им жива сила и боеприпаси. Цената в кръв и съкровища вече не оправдава по-нататъшни битки. Военните и икономически загуби на Русия не са устойчиви. Украинският народ се уморява от война, не желае да рискува повече животи за една вечно неуловима победа.

Ами ако ръководството в Киев започне да не се доверява на продължителната западна подкрепа и реши, че е дошло времето за разговор? Президентът на САЩ Джо Байдън открито признава, че целта на Америка е Украйна да бъде "в най-силната възможна позиция на масата за преговори".

Но може да няма патова ситуация на бойното поле в продължение на много месеци и всяко политическо решение ще бъде трудно, не на последно място поради липсата на доверие на Украйна в Русия. Мирното споразумение може да не издържи и може да бъде последвано от още битки.

4: "Победа" за Украйна

Може ли Украйна - противно на шансовете - да постигне нещо близко до победа? Може ли Украйна да принуди руските войски да се изтеглят там, където са били преди инвазията?

"Украйна определено ще спечели тази война", каза президентът на страната Владимир Зеленски пред холандската телевизия тази седмица.

Ами ако Русия не успее да превземе целия Донбас и понесе още загуби? Западните санкции удариха военната машина на Русия. Украйна прави контраатаки, използвайки новите си ракети с голям обсег, завземайки обратно територия, където са опънати руски линии за доставка. Украйна превръща армията си от отбранителна в нападателна сила.

Този сценарий е достатъчно правдоподобен, за да могат политиците вече да се тревожат за последствията от него. Ако Путин е изправен пред поражение, може ли да ескалира, като потенциално използва химическо или ядрено оръжие?

Историкът Найл Фъргюсън каза на семинар в Kings College, Лондон наскоро: "Не ми се струва малко вероятно Путин да приеме конвенционалното военно поражение, когато има ядрена опция".

5: "Победа" за Русия

А какво да кажем за евентуална руска "победа"?

Западни представители подчертават, че Русия, въпреки ранните неуспехи, все още планира да превземе столицата Киев и да подчини голяма част от Украйна. "Тези максималистични цели остават в сила", казва един служител.

Русия би могла да се възползва от печалбите си в Донбас, освобождавайки сили за използване другаде, може би дори отново да се насочи към Киев. Огромната тежест на руските загуби се поема. Украинските сили продължават да страдат.

Президентът Зеленски вече признава, че до 100 украински войници загиват и други 500 са ранени всеки ден.

Народът на Украйна може да се раздели, някои искат да се борят, други искат да поискат мир. Някои западни страни може да се уморят да подкрепят Украйна. Но също така, ако смятат че Русия печели, други може да искат да ескалират войната.

Един западен дипломат казва пред BBC, че Западът трябва да тества ядрено оръжие в Тихия океан като предупреждение към Русия.

Бъдещето на тази война все още не е написано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase