Снимка: Bulgaria ON AIR

Музиката на пловдивския композитор Тихомир Христозов звучи в официален телевизионен трейлър на сериала "Star Wars". Вече над 40 холивудски филма са използвали неговите мелодии за своите официални трейлъри, реклами и промота.

"Това беше сериозно предизвикателство за мен. Написах музика за телевизионните трейлъри за 3 от сериалите на "Star Wars". Това бяха музики, които вече бях създал, изпратих ги на компания в САЩ. Избраха една от тях. След това започнаха и другите сериали", разказа за началото композиторът пред "България сутрин".

Той пише главно музика за трейлърите и музикалните кампании. Вече имам около 60-70 творби.

"За създаването на музика трябва да има познания по елементарната теория, след това идва усетът към самата сцена, към картините. Вдъхновението идва с вътрешната нагласа и как човек гледа на героите", добави Тихомир Христозов пред Bulgaria ON AIR.

Той е внук на легендарния солист на ансамбъл "Филип Кутев" Груйчо Дочев. Не е случайно, че използва фолклорни инструменти при създаването на музика.

"Фолклорът винаги е бил част от мен. От 5-годишен свиря на гайда. Фолклорът дава по-разчупено мислене към музиката. Използвам доста инструменти - гайдата, тамбура, която излезе в част от рекламната кампания на "Заразно зло", уточни композиторът.

Тихомир Христозов вече има запитвания и за пълен саундтрак за филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase