IStockphoto

Независимо дали става дума за кутия прясно мляко или за любимия ни аромат, ние се отнасяме сериозно към срока на годност. В края на краищата, точно както развалената храна може да ви разболее, козметичните продукти могат да бъдат неефективни и дори мухлясали, дразнещи и пълни с достатъчно бактерии, за да отвратят дори и най-смелите от нас. Това, което може да не осъзнавате обаче е, че има цял друг сегмент от вашата рутина за красота, който може да сте пропуснали, що се отнася до срока на годност – продуктите за коса.

За разлика от храната, продуктите за грим, кожа или коса нямат срок на годност. Но това не означава, че трябва сами да разбираме кога те вече са преминали нивото на безопасно използване. Експертите обясняват какво означава изтичането на срока на годност в контекста на дълбоко подхранващи маски, помади и шампоани, както и как да разберете дали някой от вашите продукти за грижа за косата трябва да се изхвърли.

Какво означава изтекъл срок на годност при продуктите за коса?
 
Козметичният химик Ник Диндио казва пред Allure, че има два начина, по които продуктът за коса може да бъде с изтекъл срок на годност – качеството може да се влоши и да доведе до това, че продуктът вече не действа добре, или продуктът може да стане податлив на замърсяване. Ако самата козметика се замърси с микроорганизми, тогава може да се появят рискове за здравето, ако я използваме.
 
За щастие, използването на замърсен продукт за коса не представлява толкова голяма заплаха, колкото използването на замърсена грижа за кожата или грим. „Рискът определено е по-малък при продуктите за коса, тъй като не се слагат върху кожата или около чувствителни зони като очите и устата“, казва Диндио. Все пак той предупреждава, че не е добре да продължите използването на развалени продукти за коса.

Как да разберете срока на годност?
 
За съжаление, зависи изцяло от всяка отделна марка дали иска да отпечата срока на годност на своите продукти, така че много от тях не го правят. Въпреки това, някои избират да включат период на използване след отварянето на опаковката, за да укажат колко дълго продуктът ще остане свеж след първата употреба, като много марки за коса последваха примера.
 
За да намерите период на използване след първото отваряне, потърсете на етикета малка рисунка на контейнер, маркиран с число и буква М, обикновено на гърба в долния десен ъгъл. Числото е приблизителна оценка за това колко месеца продуктът ще запази качеството си, след като бъде отворен. 
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase