IStockphoto

Има причина, поради която хамамелисът се използва от векове като средство в грижа за кожата. Това е мощна съставка, която притежава множество ползи за вашия тен. Той дори носи известна репутация като естествено решение против акне.

Хамамелисът е растителен екстракт, който идва от листата и кората на растението Hamemelis virgiana. Известно е от поколения като естествено решение за грижа за кожата и се извлича и дестилира, за да се създаде бистра, ароматна течност. Той е разновидност на леската, която е особено полезна за здравето на кожата. Наричат хамамелиса и „вещерска леска“, като той може да се използва срещу пъпки, изгорена кожа и раздразнения. Благодарение на факта, че е натурална съставка, чувствителната кожа няма да изпита дразнене.

Какви са ползите за кожата?
 
Активните химични съединения в растението имат противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за временно минимизиране на появата на големи пори и зачервяване. Това е и естествено стягащо средство, което намалява омазняването на кожата, което може да е чудесна новина за хората с мазна кожа, но не и за тези със суха. Хамамелисът дори се използва за успокояване на някои кожни състояния и намаляване на сърбежа. Може също така да използвате растението, за да облекчите слънчево изгаряне или да успокоите кожата след ухапване от насекоми.
 
Помага ли срещу акне?
 
Краткият отговор е „Да“. Като се има предвид, че хамамелисът има противовъзпалителни, охлаждащи и свойства против омазняване, той е чудесен вариант за хората, страдащи от акне. Той е особено полезен за тези от вас, които не могат да използват ретиноиди или салицилова киселина. Помага за премахване на излишното масло, има както противовъзпалителни, така и антибактериални свойства за намаляване на възпалението, и намалява бактериите, причиняващи акне.
 
Още за полезните свойства на хамамелис, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase