Снимка: БГНЕС

Северна Корея потвърди, че е изпитала нов тип междуконтинентална балистична ракета (ICBM). Това е първото й изпитание с голям обсег от повече от четири години и бележи потенциална нова ера на регионална конфронтация.

Държавните медии на Северна Корея съобщиха в петък, че лидерът Ким Чен Ун директно е ръководил изстрелването на оръжието, известно като Hwasong-17 - най-модерното му досега. Докладът описва изстрелването като "мощно възпиране на ядрена война" и цитира думите на Ким, че силите на страната са "напълно готови" за потенциална военна конфронтация със Съединените щати.

Огромното оръжие би могло, поне теоретично, да постави целия континент на САЩ в обсега на севернокорейска ядрена бойна глава, но има много неизвестни относно способността на ракетата да достави ядрен полезен товар към целта.

Ето един поглед към ракетата, изстреляна в четвъртък.

Какъв е обхватът на ракетата?

Държавните медии на Северна Корея публикуваха в петък снимки, на които се вижда как масивната ракета с течно гориво е изстреляна от мобилна пускова установка на международното летище в Пхенян.

В доклада на Корейската централна новинарска агенция се казва, че ракетата е достигнала максимална височина от 6 248,5 километра, прелетяла е на разстояние от 1 090 километра  и е била във въздуха 68 минути, преди да "кацне точно в планираните води". “ между Корейския полуостров и Япония. Това до голяма степен съвпада с оценките на японските наблюдатели, които казаха, че ракетата е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, на около 150 километра западно от полуостров Ошима в Хокайдо, най-северният главен остров на Япония.

Това е най-високият и най-продължителен севернокорейски ракетен тест в историята.

Анализатори казаха, че ракетата е изстрелян по наклонена траектория, което й позволява да избегне прелитане над всяка друга страна. Но те отбелязаха, че ако бъде изстрелян по нормалната, по-плоска траектория на ICBM, в обсега й ще попадне цялата континентална част на Съединените щати.

"Това е ракетата с най-дълъг обсег, която Северна Корея някога е тествала", казва Джефри Луис, експерт по оръжия и професор в Института за международни изследвания Мидълбъри.

Може ли тази ракета да носи ядрена бойна глава?

Hwasong-17 със сигурност е достатъчно голяма, за да носи едно или вероятно няколко ядрени оръжия, казват експерти.

"Това, което всъщност представлява, е постоянният напредък на Северна Корея към способността да постави множество ядрени бойни глави върху цели в Съединените щати в случай на война", казва Люис.

Но напредъкът не означава действителната способност за това.

Докато тестът в четвъртък показа възможния обсег на ракетата, експертите не знаят какъв вид полезен товар е носила. Тъй като теглото на полезния товар в крайна сметка влияе на това колко далеч може да лети една ракета, наблюдателите не могат да знаят със сигурност действителния обхват на ракетата без тази информация.

Може ли Северна Корея да постави ядрени бойни глави към целта?

Експертите отбелязват, че Пхенян не е показал дали е в състояние да изгради система, която ще позволи на ядрената бойна глава да оцелее при повторно влизане в земната атмосфера.

Тъй като ICBM се изстрелват в космоса, като космически совалки или космически капсули, бойната глава трябва да може да издържи на огненото пътуване през външните слоеве на земната атмосфера, без да изгори.

"Аз съм някой, който смята, че вероятно биха оцелели при повторното влизане. Има някои хора, които донякъде се съмняват в това", казва Луис.

Но това е нещо, което Северна Корея може да научи от тестове като тези в четвъртък, допълва той.

Какво следва в ракетната програма на Северна Корея?

Лидерът Ким Чен Ун изложи амбициозен план да даде на Северна Корея надеждно ядрено възпиране, което означава арсенал, достатъчно мощен, за да предотврати атаката на всеки противник, най-вече САЩ.

Според доклада на KCNA в петък, Ким е заявил, че тестът в четвъртък е потвърдил, че стратегическите сили на Северна Корея "са напълно готови да ограничат и сдържат всякакви опасни военни опити на американските империалисти“.

Люис казва, че севернокорейският лидер "маршира" през дълъг списък от модернизации на оръжия, изложен преди повече от година.

"Ким каза, че това са всички неща, които Северна Корея ще направи и които включват МБР с множество бойни глави. ICBM с твърдо гориво, изстрелване на военен спътник и дори извеждане на подводница с ядрен двигател в морето", обяснява той. "Не мисля, че той ще спре, докато този списък не бъде завършен", категоричен е Луис.

Преди това Северна Корея обяви планове за повишаване на точността на своите ракети и увеличаване на обсега до 15 000 километра.

"Мисля, че сме твърдо в период на ракетни изпитания, ядрени изпитания и напрежение и това вероятно ще продължи около година", допълва Луис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase