Снимка: Twitter

В социалните мрежи се появи шегата, че украинци продават пленени руски танкове в eBay. Бързо стана ясно, че обявите, които гласят, че купувача ще получи танка, ако може сам да си го вземе от Украйна, са фалшиви. Вместо истински пленен танк, продавачът предлага играчки.

И все пак - украинците наистина са унищожили някои руски танкове, както съобщава Ройтерс, а обикновени граждани са пленили няколко руски танка, използвани при опита за инвазия.

Два видеоклипа, публикувани от британския член на парламента Джони Мърсър, показват трактори, които теглят руски танкове.

И въпреки че действително пленените руски танкове не се продават в eBay, изглежда, че украинците, които все пак заловят танк, не трябва да декларират стойността му пред собственото си правителство.

"Заловили ли сте руски танк или бронетранспортьор и се притеснявате как да го декларирате?", гласи изявление на Националната агенция за защита от корупцията на Украйна, преведено от базираната в Киев информационна агенция Интерфакс Украйна. "Запазете спокойствие и продължавайте да защитавате Родината! Няма нужда да обявявате пленените руски танкове и друга техника."

В изявлението се казва още: "Благодарение на смелостта и победата на защитниците на украинската държава, вражеската военна техника обикновено идва при вас вече унищожена и извадена от употреба, което прави невъзможно оценката й в съответствие със закона. Следователно също е невъзможно да се разбере колко струва такава вещ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase