Снимка: БГНЕС

Последствията от огромно изтичане на банкови данни на Credit Suisse заплашиха да навредят на целия финансов сектор на Швейцария, след като основната политическа групировка на Европейския парламент повдигна перспективата за добавяне на страната в черен списък за пране на пари.

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата политическа група в Европейския парламент, призова ЕС да преразгледа отношенията си с Швейцария и да обмисли дали трябва да бъде добавена към списъка си със страни, свързани с висок риск от финансови престъпления.

Експерти казват, че подобен ход би бил катастрофа за финансовия сектор на Швейцария, който ще се изправи пред засилена надлежна проверка, прилагана към транзакции, свързани с държави като Иран, Мианмар, Сирия и Северна Корея.

"Когато швейцарските банки не успеят да прилагат правилно международните стандарти за борба с изпирането на пари, самата Швейцария се превръща в юрисдикция с висок риск", каза Маркус Фербер, координатор по икономическите въпроси на ЕНП, която представлява европейските дясноцентристки политически партии. "Когато списъкът с високорискови трети страни в областта на изпирането на пари бъде подложен за преразглеждане следващия път, Европейската комисия трябва да обмисли добавянето на Швейцария към този списък."

ЕНП пусна предложението, след като медии, включително Guardian, Süddeutsche Zeitung, Проектът за докладване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) и Le Monde разкриха как масивно изтичане на данни от Credit Suisse е разкрило очевидно широко разпространени неуспехи на надлежната проверка от страна на банката.

Разследването, наречено Suisse secrets, идентифицира клиенти на швейцарската банка, които са били замесени в изтезания, трафик на наркотици, пране на пари, корупция и други тежки престъпления.

"Законите за поверителност на банките не трябва да се превръщат в претекст за улесняване на прането на пари и укриването на данъци. Констатациите на тайните на Suisse сочат огромни недостатъци на швейцарските банки, когато става въпрос за предотвратяване на прането на пари", обяснява Фербер. "Очевидно Credit Suisse има политика да гледа в другата посока, вместо да задава трудни въпроси."

Той добави, че тесните връзки между банките в ЕС и Швейцария означават, че недостатъците срещу изпирането на пари в банковата индустрия на Швейцария "също представляват проблем за европейския финансов сектор".

Credit Suisse заяви в изявление, че "категорично отхвърля твърденията и заключенията относно предполагаемите бизнес практики на банката", като се аргументира, че въпросите, разкрити от репортерите, са до голяма степен исторически и се основават на "селективна информация, извадена от контекста, което води до тенденциозни интерпретации на банката бизнес поведение".

Нейните адвокати казват пред The Guardian, че всички минали индивидуални неуспехи на банката не отразяват нейните текущи бизнес политики, практики или култура. Оттогава банката обяви, че е създала вътрешна работна група за разследване на теча. "Имаме стабилни контроли за защита на данните и за предотвратяване на изтичане на данни, за да защитим нашите клиенти", казват те.

Правителството на Швейцария отказа да коментира изявлението на ЕНП, но каза, че страната отговаря на международните стандарти по отношение на обмена на данъчна информация, прането на пари, финансирането на тероризма и корупцията.

Добавянето на страната в списъка на трети страни с висок риск на ЕС би означавало, че регулираните професии, като банкери, адвокати и счетоводители, ще трябва да извършват засилена надлежна проверка на всяка сделка или търговски отношения с лице или компания в страната.

Том Кийтинг, директор на Центъра за финансови престъпления и изследвания на сигурността в мозъчния тръст за отбрана RUSI, казва, че добавянето към списъка на ЕС може да има значително и широкообхватно въздействие върху банките в Швейцария, както и върху нейния по-широк финансов сектор. "Има потенциал за значителни странични щети", казва той.

Данните на Credit Suisse изтекоха в Süddeutsche Zeitung от анонимен източник, който се оплака от "неморални" швейцарски закони за банкова тайна.

В Швейцария политици и медийни организации реагираха гневно на откритието, че швейцарските разследващи журналисти са били възпрепятствани да участват в разследването за тайните на Suisse поради прословутия закон за банковата тайна на страната.

Швейцарското законодателство от десетилетия криминализира разкриването на банкова информация от финансови специалисти. Въпреки това, през последните години той беше разширен, за да обхване външни лица, получаващи банкови данни, включително разследващи журналисти.

На фона на международните противоречия, Андреа Карони, швейцарски политик, който през 2015 г. се застъпи за разширяването на член 47, скандалната част от банковия закон от 1934 г., който въвежда регулации за изключителна секретност, прие в понеделник, че "може би правилата не са определени идеално" и предположи, че ще бъде отворени за разглеждане на преглед.

Самира Марти, национален съветник на Швейцарската социалдемократическа партия, каза, че групата ще внесе предложение за борба с "цензурата" на член 47 през пролетта сесия на швейцарския парламент и призова центристката партия на страната Die Mitte и Зелената либерална партия да ги подкрепят.

Зелените либерали заявиха, че ще подкрепят призива на Марти за действие. "Журналистиката играе съществена роля в разкриването на незаконни практики", каза Джули Канталу, заместник-генерален секретар на партията. "Затова подкрепяме идеята за реформиране на член 47 и с нетърпение очакваме да работим със Самира Марти по този важен въпрос."

Междувременно Швейцарската зелена партия обяви, че е внесла законодателно предложение за незабавна реформа на член 47.

"Тайните на Швейцария показват още веднъж, че швейцарските банки продължават да правят бизнес с диктатори, автократи и престъпници", се казва в изявление на партията. „С предложение, представено днес, Зелените сега водят кампания за незабавна ревизия на Закона за банките.

В това, което може да бъде първата стъпка към официално разследване на разкриването на тайните на Suisse, Finma, швейцарският финансов регулатор, потвърди тази сутрин, че е "в контакт" с Credit Suisse относно разследването, но отказа да бъде извлечена от подробностите за разговорите си с банката.

Един швейцарски коментатор определи момента на изтичането на информация като "катастрофален" за Credit Suisse, която миналата година претърпя серия от непрекъснати скандали, които разбиха цената на акциите й.

Самуел Гербер, заместник-редактор на швейцарското финансово издание Finews, също предупреди, че последният спор на банката може да застраши международния преглед на мерките на Швейцария срещу изпирането на пари, който се очаква да се проведе по-късно тази година.

Позовавайки се на минали скандали, Даниел Телесклаф, бивш ръководител на швейцарския орган за борба с изпирането на пари, каза, че Credit Suisse "вече е загубила много от репутацията си".

"Това може да се превърне в още една пукнатина в стената", казва той. "Освен ако Credit Suisse не претърпи огромна промяна в културата, скоро ще загуби доверието на останалите си клиенти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase