Снимка: БГНЕС
fallback

При обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети. Това предаде ТАСС, като цитира говорителя на народната милиция на непризнатата република.

Посочва се, че при обстрела на селището Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в българския завод “Арсенал”.

“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, пише в текста на съобщението.

Продължаващите доставки на съвременни оръжия и боеприпаси в Украйна от страна на НАТО-вските държави подтикват Киев към военно решение на проблема в Донбас, каза руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Емнюел Макрон. Според Путин ескалацията се дължи на провокации на украинските силови структури. По думите му това води до страдания на мирните жители на непризнатите републики, които се налага да бъдат евакуирани в Русия, за да бъдат спасени.

До момента около 40 000 души от Донбас са пристигнали на руска територия. В граничещите с Украйна Ростовска и Воронежска е въведен режим на извънредна ситуация. Разгърнати са десетки пунктове за временно настаняване. Общо 30 региона в Русия са изразили готовност да приютят жители на непризнатите Донецка и Луганска република в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

БГМен

преди 2 години

Сделката е реализирана с помощта на САЩ и не само за Украйна, а и в други конфликтни зони. Но не може да се сравнява с печалбата от продажба на САЩ /танкове, ракети, мини и др./ и Великобритания /бронирани машини модерни граномети с насочване и др./ в такива количества че го намират неразоопаковано складирано Зеленски е дал милиони за тях пък искаше финансова помощ от Европа?!?

193

ТЪп

преди 2 години

Сигурен съм че повечето оръжие на Украйна е руско. Така че какво недоволстват. Да закрият и техния ВПК и така. Не е важното кой е направил ножа, а кой мракобесва с него.

192

Анонимен

преди 2 години

Путин с 3 с Хиперзвучки в/удебилите от Клозетнотосъбрание и просто да съобщи равнодушно както Американците правят редовно ,че случайно по грешка поради невнимание руска ракета е плюснала и смляла найбезродниятбоклукотсвинари и техният реплика завод за оръжия подобно на сватба в Пакистан.Целият БГ народ ще пали свещи на Русия всеки ден,.

fallback