Снимка: архив, БГНЕС
fallback

НАТО не може да подпише правен документ с Русия, че няма да има бъдещо разширяване на алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната на страните от пакта в централата на организацията в Брюксел.

По неговите думи става въпрос за принципи, залегнали в международни документи, подписани и от Русия. Чухме изявления от Москва за готовност Русия да продължи дипломатическите усилия, но все още на място не виждаме успокоение на обстановката. Изглежда струпването на военна мощ продължава, добави той.

Oще по темата

Столтенберг отбеляза, че Москва все още не е отговорила на писмото на НАТО от 26 януари, в което алиансът очертава рамка за преговори.

Готови сме да разговаряме с Москва, но сме подготвени и за най-лошото. Ако Русия отново нахлуе в Украйна, ще плати тежка цена, заяви генералният секретар.

Наистина се надяваме Русия да участва в смислен диалог и да избере дипломацията. Готови сме за постигане на политическо решение, допълни той.

В отговор на въпроси Столтенберг уточни, че Русия продължава да изпраща войски към границата с Украйна. Ако наистина видим изтегляне на силите, ще го приветстваме, заяви Столтенберг. Това, че наблюдаваме движение на сили, не е доказателство за изтегляне, уточни той.

Призоваваме Русия да направи това, което заявява. Все още има възможност за удар по Украйна без предупреждение, но вярваме и че има причини за предпазлив оптимизъм, допълни генералният секретар.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

274

джо

преди 2 години

Пак поредните глупотевини. Инак тръгнали да правят сравнение с Австрия, нашите калпави ***, колко повече българи са починали от ковид. Никой не си задава въпроса , защо дадохме едни пари за самолети"невидимки", а в същото време в отделенията за ковид няма елементарна техника и медицински персонал. НАТО е отбранителна организация, колкото баба ми е космонавт.

273

Анонимен

преди 2 години

Ако приемете Украйна в НАТО,руската армия ще е постоянно на границата с Украйна.Това ли искате?Непрекъснато напрежение и конфликти?

272

Саши

преди 2 години

До АнонименНезнам кой подви опашката,но всички тичаха при Путин да му се молят,белким изтегли войските.Дори и сега страх ги тресе да не би да се върнат,след което няма да има изтегляне!

fallback