Снимка: БГНЕС

Изведнъж всички говорим за имунитет - но колко наистина знаем за него? Научният писател и ютубър Филип Детмър разкрива едно от най-често срещаните погрешни схващания пред BBC.

Следващия път, когато се събудите отпаднали, помислете за армията от войници, борещи се с милиони врагове от ваше име. Вътре в крепостта на тялото ви.

Докато натрапниците атакуват стотици хиляди от клетките ви, вашата имунна система организира сложни защити, комуникира на огромни разстояния и нанася бърза смърт на милиони, ако не и милиарди от тези нашественици.

През цялото време стоите под душа, леко раздразнени, че ви е лошо.

Това, което чувствате - сополив нос, повишена температура, възпалено гърло, общото усещане, че сте малко "изключени" - всъщност е ефектът от тази битка, която излиза извън полезрението.

Имунната система е сложна в смисъл, че изкачването на връх Еверест е приятна разходка из природата. Това е най-сложната биологична система в човешкото тяло, различна от мозъка. И сега се говори за нея повече от всякога. Пандемията въведе нов речник в живота ни. Говорим за естествен имунитет при хора, които са се възстановили от COVID, и имунитет от ваксини. Удари, бустери, странични ефекти... това внезапно са теми за разговор, толкова чести, колкото разговорите за времето навън.

Но да говорим повече за имунитета не означава непременно, че го разбираме повече.Може би най-голямата погрешна представа е загрижеността на обществото да придобие силна, "супер заредена" имунна система.

Интернет е пълен с продукти, които обещават да направят точно това. От инфузия на кафе до протеин на прах, от мистични корени, изкопани в тропическите гори на Амазонка до витаминни хапчета, списъкът е безкраен.

Но това, което много хора не разбират е, че имунната система може да бъде опасна. Това не е нещо, което искаме да бъде освободено вътре в нас без ограничения.

В свят, в който самоусъвършенстването е голям бизнес, идеята за зареждане на имунната ни система е много привлекателна - но не искаме силна имунна система, а балансирана, която държи всички различни системи под контрол.

Говорим за сложна и взаимосвързана колекция от стотици бази и центрове за набиране на персонал по цялото ви тяло. Те са свързани чрез супермагистрала, мрежа от съдове, също толкова обширна и вездесъща като вашата сърдечно-съдова система.

Освен органите и инфраструктурата, милиарди имунни клетки патрулират по тези супермагистрали или в кръвния ви поток и са готови да се сблъскат с враговете ви, когато бъдат призвани. Още милиарди седят на стража в тъканта на тялото ви, която граничи с външните ви страни, чакайки нашествениците да се опитат да ги пресекат. Има и трилиони протеинови оръжия, които можете да си представите като противопехотни мини.

Вашата имунна система също има специални университети, където клетките научават с кого и как да се бият, заедно с най-голямата биологична библиотека във вселената, способни да идентифицират и запомнят всеки възможен нашественик, който може да срещнете някога в живота си.

По своята същност имунната система е инструмент за разграничаване на другия от себе си. Няма значение дали другото иска да ви навреди или не. Ако другият не е в много изключителен списък с гости, който дава свободен достъп, той трябва да бъде атакуван и унищожен, защото може да ви навреди.

Пехотинците, които ви поддържат здрави

Макрофагите - поглъщат мъртви клетки и живи врагове, координират защитните сили и лекуват рани
Мастоцити - пълни с миниатюрни бомби, които съдържат мощни химикали, които причиняват локално възпаление
Дендритни клетки - като офицер от разузнаването, той събира проби от мъртви натрапници
Моноцити - вид бели кръвни клетки, които могат да се трансформират в макрофаги или дендритни клетки
Естествени клетки убийци - ловят два вида врагове: клетки, заразени с вируси, и ракови клетки
Неутрофили - универсална оръжейна система, проектирана за бързо справяне с врагове, особено с бактерии
Еозинофили - причинява възпаление, бори се с паразити, активира други клетки
Базофилите - подобно на мастоцитите и еозинофилите, те удължават алергичната реакция
Т-клетки - те правят много неща, включително организиране на други клетки и убиване на ракови клетки
В клетки - произвеждат антитела и активират други клетки

Вероятно вече сте разбрали картината - това е изключително сложна система, съставена от много различни компоненти. Добре функциониращата имунна система е много добра в използването на точното количество сила за всяка инфекция. Така че идеята за укрепване на тези системи, за да бъдат по-агресивни, е смешна.

Вместо ръгбист, който да разбива врага, вие искате балетист - високо обучен, прецизен и способен да удря с лекота, но танцуващ в хармония с музиката.

Има една стара гръцка дума "хомеостаза" - баланс на всички неща, към които трябва да се стремим.

Това е толкова сложна система, толкова много неща биха могли да се объркат, ако бъде направена по-мощна. Може да реагира прекалено на лека инфекция. Това недоразумение отчасти се дължи на факта, че хората нямат добър мисловен образ за това какво означава терминът. Те си мислят за енергиен щит, който можете да заредите. Но това изобщо не е само едно нещо, а множество неща.

В действителност никой не знае колко клетки от кои видове и на какво ниво на активност са необходими, за да работи имунната ви система оптимално. Всеки, който казва, че знае какво е необходимо, вероятно се опитва да ви продаде нещо.

Поне засега няма научно доказани начини да направите имунната си система по-агресивна чрез суперхрана или хапче. И ако имаше, би било много опасно да ги използвате без лекарско наблюдение. Хората предпочитат лесни и бързи решения, но здравето зависи от много скучни неща, които хората не искат да чуят. Упражнение, балансирана диета и намален стрес. Всички знаем, че това са добри за нас, но не искаме да го правим.

Най-важното е да имате диета, която ви осигурява всички витамини и хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, например плодове и зеленчуци. Вашата имунна система постоянно произвежда милиарди нови клетки и те се нуждаят от хранене.

Положителните ефекти върху здравето от дори умерените редовни упражнения са известни от дълго време. Добрата циркулация позволява на вашите клетки и имунни протеини да се движат по-ефективно и свободно, което ги кара да вършат работата си по-добре. Упражненията също могат да забавят упадъка на имунната система в напреднала възраст.

Воденето на по-малко стресиращ живот има осезаеми ползи за нашето здраве по много начини и един от тях е имунната система. Без да навлизаме в твърде много подробности, стресът може да предизвика вериги от събития, които нарушават работата и баланса на тази система.

И така, защо изглежда, че някои хора получават настинка и грип повече от други? Има три причини за това.

Реалността е, че не сме еднакви. Изборът на начина на живот има значение. Може би пушите или не се храните добре като другите. Може би имате много стресираща работа или работа, която ви излага на вируси, или може би просто не ставате от дивана.

И има генетика. Всеки е малко различен. Един човек може да е по-добър в борбата с вирусите, а друг - в борбата с бактериите.

И трето, има възприятие. Всеки твърди, че познава някой, който казва, че никога не се разболява, но това не е вярно.

Така че може би следващия път, когато се събудите с хрема или леко изпотяване, помислете за армията от помощници, които ви поддържат живи.

И вместо да проклинате късмета си, може би благодарете.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

"Научният писател и ютубър" ...тук ме изгубихте вече. В днешно време всеки с камера и интернет се има за специалист...

14

Анонимен

преди 1 година

Може чрез Невронен Мониторинг услуга от ДАНС и МВР- казват му СРС

13

Анонимен

преди 1 година

Бошкей.