Снимка: istock

 Продукти:

  • ½ чаша масло на стайна температура
  • ¾ чаша захар + 1/3 чаша
  • 2 чаени лъжици ванилова захар
  • 1 голям лимон, обелен и изстискан
  • 4 големи яйца, разделени
  • 2 чаши бадемово брашно
  • 250 г рикота
  • ¼ чаша филирани бадеми
  • 1 супена лъжица пудра захар за поръсване
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете форма за кекс и я постелете с хартия за печене.
 
Смесете маслото с ¾ чаша захар в голяма купа. Разбийте с миксер до кремообразна смес за 3 минути. Добавете ваниловата захар, лимоновите корички и лимоновия сок. Разбийте отново с миксера. Добавете жълтъците един по един, като разбивате между всеки.
 
Добавете бадемовото брашно и рикотата. Разбъркайте сместа със силиконова шпатула. В отделна купа разбийте белтъците на сняг заедно с 1/3 чаша захар. Разбивайте, докато останат твърди върхове от пяна. Добавете ги към тестото. Разбъркайте с шпатула. Излейте тестото в подготвената форма за печене. Украсете с филираните бадеми.
 
Печете в загрята фурна до златисто или около 50 минути. Кексът е готов, когато хване коричка по краищата, но остане леко мек в средата.
 
Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase