Снимка: БГНЕС
fallback

Когато беше президент, Петро Порошенко ръководи Украйна през най-тежките от военните й години с Русия. Сега, след като е обвинен в държавна измяна от правителството на неговия наследник, той е изправен пред перспективата да наблюдава от затворническа килия, ако руските войски нахлуят в страната му.

Делото срещу него рискува да разцепи Украйна. И все пак той призова сънародниците си да се обединят в дух на черчилианска решимост да осуетят "имперските" амбиции на Москва.

"Путин се има за нещо между император и бог", казва Порошенко пред The ​​Times в Киев. "Той си мисли, че може да прави всичко, което си поиска. Той иска да пресъздаде "второ издание" на Съветския съюз, а Украйна е само част от пъзела, без която картата не може да съществува."

Предлагайки да посъветва администрацията на президента Зеленски как най-добре да подготви нацията за война, Порошенко похвали Великобритания като един от водещите съюзници на Украйна и призова разцепения политически елит на страната си да последва примера на Чърчил за военновременната коалиция.

"Чърчил е моят пример в тази ситуация. В началото на Втората световна война той е най-активният и критичен от опонентите си, но създава правителство на националното единство. Много украински политици трябва да се учат много внимателно от британската история и да вземат предвид, че Чърчил е изключително популярен в Украйна", казва той. "Зеленски е мой противник, но Путин е враг на Украйна. Готов съм да дам рамото си на правителството, на президента, за да подкрепя Украйна."

Една от най-богатите, най-влиятелни и противоречиви фигури в Украйна, Порошенко се завърна в Киев преди десет дни с полет от Варшава. След едномесечно отсъствие той е разследван за поредица от обвинения, свързани с покупката на въглища от държавни предприятия от проруските сепаратисти в Източна Украйна. Официални лица твърдят, че продажбите са финансирани от сепаратистки сили. Делото срещу него обаче разтревожи международната общност, която се опасява, че това може да е политическо отмъщение на Зеленски.

Американски и европейски дипломати изразиха безпокойството си от наказателното производство срещу човек, който изпитва широко уважение към възстановяването на украинската армия през първите години на войната. Бившият шведски премиер Карл Билд определи обвиненията срещу Порошенко, за които може да получи до 15 години затвор, като "явно политически" и предупреди, че случаят може да нанесе огромни щети за Украйна. Случаят раздели и съдебната система в Украйна. Главният прокурор на страната избягва да подпише обвинителния акт срещу Порошенко, а заместник-прокурорът, който го направи, незабавно беше поставен в неофициалния черен списък на страната "Миротворец", обвинен в проруски колаборационист.

Въпреки че определя обвиненията срещу него като "незаконни", Порошенко казва, че националното единство е от съществено значение, ако амбициите на президента Путин бъдат осуетени.

"Не мога да кажа, че харесвам Зеленски", казва той за своя опонент. Зеленски победи Порошенко с огромно мнозинство през 2019 г., след като бившият президент потъна в поредица от обвинения в корупция. "И съм убеден, че Зеленски не ме харесва. Но това не представлява интерес за украинския народ. Те искат да видят, ако Путин е на прага ни, нашето единство. И от моя страна съм готов да демонстрирам това."

Под управлението на Зеленски Украйна изглежда ужасно зле подготвена за война. Въпреки седмици на нарастване на броя на руските войски в северната и източната част на Украйна — около 70 батальонни тактически групи с общо над 127 000 войници вече са на място — и сглобяването на руски военноморски сили на юг, има оскъдни доказателства за широко разпространена гражданска подготовка за конфликт. Ключовите инсталации все още не са защитени с чували с пясък, прозорците не са залепени с тиксо за подготовка срещу взривове от снаряди, движенията на войските са минимални, болниците не са получили консумативи за спешна помощ. Въпреки че някои цивилни са се подготвили с оръжие, по покрити с лед улици от изток до запад украинците продължават ежедневния си живот във фаталистично следколедно вцепенение.

В обръщение към нацията миналата седмица Зеленски каза, че паниката сама по себе си е заплаха. "Поемете дълбоко дъх", призова украинците президентът. "Успокой се. Не бягайте за елда и кибрит. За всички медии – оставайте средства за масова информация, а не източници на масова истерия. В преследване на реклама не помагайте на врага, докладвайте всеки ден, че войната може да започне утре! Това определено няма да го спре.”

Въпреки че похвали неотдавнашните доставки на леки противотанкови оръжия и ракети Javelin, предоставени от Обединеното кралство и САЩ на Украйна, Порошенко отбеляза значителни пропуски във военната и гражданската подготовка на страната си. Армията остава недостатъчно платена, на мнение е той. "Силите за отбрана са неподготвени и военният стратегически резерв под засилена сила", допълва бившият президент.

Порошенко призовава другите членове на НАТО да следват британските и американските доставки на оръжие, ако не за да поправят дисбаланса, то поне за да променят руските изчисления.

"След като имах уникално преживяване тук през 2014 г., мога да кажа, че украинските войници могат да правят чудеса", казва той. "Доставянето на оръжия спешно е значително по-добре, отколкото да ги доставяте късно. Всички разбират през 2022 г., че инвестират в собствената си сигурност тук, не само в Украйна. Никой не знае къде следва да се появят руските войски. Хелзинки, Швеция, Норвегия, Балтика, Украйна, Полша, Румъния. Ето как Путин тества, за да види слабостта на Запада. Най-добрият отговор е да покажем, че Западът е силен и единен."

Въпреки че украинската армия значително се е подобрила като сила и капацитет от 2014 г., нейното въоръжение и бюджет са по-ниски в сравнение с Русия. Бюджетът на Киев за обществени поръчки за отбрана беше 23 милиарда гривни за 2021 г., нараствайки до 28 милиарда гривни за 2022 г. Междувременно Русия изразходва около 40 процента от своя бюджет за отбрана - над 60 милиарда долара, двойно повече от Германия или Обединеното кралство. Въпреки че всички работещи на заплати в Украйна плащат специален данък за увеличаване на разходите за отбрана, което доведе до допълнителни 28,6 милиарда гривни през 2021 г., този налог се поставя в общ фонд, от който се разделя между различни национални приоритети – което може да не е свързано с отбраната. Въпреки че някои фронтови части са добре оборудвани, резервните части често не разполагат с бронежилети и пушки, докато други редовни командири посочват дефицит в запасите от боеприпаси и гориво.

"Войниците на първа линия получават по-малко заплащане от охранителя в супермаркета", казва Порошенко, наречен "Шоколадовият крал" заради богатството, което милиардерът натрупа от своя сладкарски бизнес. "И ние трябва имаме повече разходи за организиране на силите за териториална отбрана, така че да увеличим цената, която Путин плаща за инвазия. Всяка една къща трябва да бъде проблем за руските войници."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

Анонимен

преди 2 години

Те ибедни подводниц изплаваха 1983, 2012 и 2016 г в Потомък, *** си мълчиш като бит фе де рас. :))

153

Анонимен

преди 2 години

Слава Украину, героям слава!ЛилиПутьо е бита карта...

152

Анонимен

преди 2 години

А на теб ти викат потрошенко , некадърник.

fallback