Снимка: БГНЕС

Представете си свят, в който криптирани, секретни файлове внезапно се отварят - нещо, известно като "квантовия апокалипсис".

Казано много просто - квантовите компютри работят напълно различно от компютрите, разработени през миналия век. На теория те биха могли в крайна сметка да станат много, много пъти по-бързи от днешните машини.

Това означава, че изправен пред невероятно сложен и отнемащ време проблем, като опит за декриптиране на данни, където има множество пермутации, които се простират до милиарди, на нормален компютър ще са му необходими много години, за да разбие тези криптирания, ако изобщо някога успее.

Но на теория един бъдещ квантов компютър може да направи това само за секунди.

Такива компютри биха могли да решат всякакви проблеми на човечеството. Правителството на Обединеното кралство инвестира в Националния център за квантови изчисления в Харуел, Оксфордшир, надявайки се да революционизира изследванията в тази област.

Но има и тъмна страна.

Крадци на данни

Редица страни, включително САЩ, Китай, Русия и Обединеното кралство, работят усилено и инвестират огромни суми за разработването на тези супер бързи квантови компютри с цел да получат стратегическо предимство в киберсферата.

Всеки ден огромни количества криптирани данни, включително тези на обикновените хора, се събират без наше разрешение и се съхраняват в банки данни, готови за деня, когато квантовите компютри на крадците на данни са достатъчно мощни, за да ги декриптират.

"Всичко, което правим по интернет днес", казва Хари Оуен, главен стратегически директор в компанията PostQuantum, "от купуване на неща онлайн, банкови транзакции, взаимодействия със социалните медии, всичко, което правим, е криптирано. Но след като се появи работещ квантов компютър, който ще може да разбие това криптиране... той може почти мигновено да създаде способността на всеки, който го е разработил, да изчиства банкови сметки, да изключва напълно правителствените защитни системи, а биткойн портфейлите може да бъдат източени."

Това е прогноза, повторена от Иляс Хан, главен изпълнителен директор на базираната в Кеймбридж и Колорадо компания Quantinuum. "Квантовите компютри ще направят безполезни повечето съществуващи методи за криптиране", казва той. "Те са заплаха за нашия начин на живот."

Квантова изолация

Сериозно? Това звучи напълно апокалиптично, така че защо не сме чули повече за проблема, който вероятно може да възникне? Отговорът е, че това наистина би могло да се случи, но само ако не се вземат предпазни мерки. "Ако не правехме нищо, за да се борим с това, щяха да се случат лоши неща", казва служител на Уайтхол, който поиска да не бъде назован.

На практика усилията за смекчаване вече са в тренинг от няколко години. В Обединеното кралство всички правителствени данни, класифицирани като "строго секретни", вече са "пост-квантови" – тоест използват нови форми на криптиране, за които изследователите се надяват, че ще бъдат квантово доказани.

Технологичните гиганти като Google, Microsoft, Intel и IBM работят върху решения, както и по-специализирани компании като Quantinuum и Post-Quantum.

Най-важното е, че в момента в Националния институт за наука и технологии на САЩ (NIST) точно извън Вашингтон се провежда нещо като "парад на красотата" на пост-квантовата криптография. Целта е да се създаде стандартизирана отбранителна стратегия, която да защити индустрията, правителството, академичните среди и критичната национална инфраструктура срещу опасностите на квантовия апокалипсис.

Всичко това няма да е евтино.

Квантовите изчисления са скъпи, трудоемки и генерират големи количества топлина. Разработването на квантово-безопасни алгоритми е едно от основните предизвикателства за сигурността на нашето време.

Но експертите казват, че алтернативата, да не се прави нищо, просто не е опция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase