Снимка: БГНЕС
fallback

2022 година започна тежко за най-богатия човек в света. Той обаче не е много притеснен.

Илон Мъск загуби около 30 милиарда долара тази година до понеделник, тъй като акциите на Tesla паднаха с 12%. Но следващите 12 месеца може да са най-доходоносните за Мъск. Ако анализаторите са прави, Tesla ще отчете силни финансови резултати тази година, които ще донесат на Мъск милиарди долари.

Мъск не получава никаква основна заплата или паричен бонус от Tesla. Вместо това той получава опции за акции въз основа на това, че компанията постига определени финансови и пазарни цели. Неговият пакет за заплащане за 2018 г. разпредели 101 милиона акции, които ще бъдат предоставени на Мъск на 12 равни транша, тъй като компанията достигна тези показатели.

Всички показатели за пазарна стойност са постигнати, въпреки че скорошният спад на Tesla я извади от списъка с компании с пазарна капитализация от трилиони долари. Седем от финансовите цели са постигнати досега, като две са постигнати през 2019 г., още две през 2020 г. и три през първите девет месеца на 2021 г. Така че той вече е получил 59 милиона от 101 милиона опции в този пакет.

Анализаторите очакват Tesla да постигне останалите пет финансови цели тази година, за да даде на Мъск всички опции, които евентуално би могъл да получи в рамките на този пакет от 2018 г. Ако са прави, той ще се класира за четири от траншовете тази година – рекорд за него – и още един в началото на 2023 г., след като резултатите за четвъртото тримесечие на 2022 г. са официално в счетоводството.

"С траекторията на растеж на Tesla, бих се изненадал, ако той не получи всичките пет транша тази година въз основа на улавянето на всички цели", казва Дан Айвс, технически анализатор за Wedbush Securities, пред CNN.

Всеки от траншовете от опции ще му даде правото да закупи 8,4 милиона акции на изгодната цена от $70,01 за акция - цената на акциите, когато опциите бяха предоставени за първи път през 2018 г. При цена на затваряне в понеделник от $930, това означава, че всеки транш от опции ще струва 7,3 милиарда долара, а всичките пет транша ще възлизат на 36,3 милиарда долара.

Мъск е много вероятно да се класира за поне един транш от опции, може би дори два, когато Tesla отчете резултатите за четвъртото тримесечие в сряда. Той трябва да разполага с поне три транша, след като резултатите за първото тримесечие бъдат отчетени през април, и четвърти транш до средата на годината.

Голяма данъчна сметка... през 2027 г

Колкото и много опции да получи Мъск през следващите 12 месеца, той вероятно няма да плаща данъци върху тях за около пет години. Това  се дължи на факта, че той ще трябва да плаща данъци върху опциите само след като упражни опциите и закупи допълнителни акции. А Мъск вероятно ще направи това само когато опциите са на път да изтекат.

Той направи това миналата година, когато упражни 22,9 милиона опции, които трябваше да изтекат през август 2022 г., оставяйки му рекордната данъчна сметка от 11 милиарда долара за миналата година.

Тези най-нови опции няма да изтекат до януари 2028 г., така че той вероятно няма да ги упражни до 2027 г. Той все още не е трябвало да плаща данъци върху 59 милиона опции, които вече е получил като част от този пакет за заплащане за 2018 г. Вероятно няма да плаща данъци и върху нито една от 42-те милиона допълнителни опции, които ще получи през следващите 12 месеца, без значение колко струват.

Потъващ запас

Най-големият проблем за Мъск е, че акциите на Tesla имат особено лоша година. Той притежава 177,7 милиона акции, в допълнение към опциите, които вече притежава, за закупуване на допълнителни 59 милиона акции. Това е причината за огромния удар върху нетната му стойност през 2022 г. Все пак Forbes определя нетната стойност на Мъск на 241 милиарда долара.

Инвеститорите се притесняват от по-рисковите технологични акции, като Tesla, тъй като Федералният резерв се движи към потискане на инфлацията с по-високи лихвени проценти и по-малко стимули. Tesla струва повече от 10-те най-големи автомобилни производители в света, въпреки че отчита значително по-малки продажби от всеки от тях. Това я прави символ на акция със съмнителна оценка.

"Докато виждате инвеститори, които се отправят към хълмовете с риск, акциите на Tesla са обхванати от буря", казва Айвс.

По време на дълбока разпродажба на американските акции в понеделник, акциите на Tesla паднаха с цели 10% за деня в един момент. Но се върнаха заедно с останалата част от пазара, за да затворят само с 1,5% надолу. И все пак това беше достатъчно, за да "обръсне" 3,3 милиарда долара от нетната стойност на Мъск.

Много анализатори виждат скорошния спад в акциите на Tesla като временен неуспех. Акциите на Tesla обърнаха подобен спад в началото на 2021 г., за да довършат годината с 50% нагоре. От анализатори, анкетирани от Refinitiv, 18 имат препоръка за покупка или силна покупка на акциите, в сравнение с 10 с препоръка за продажба или силна продажба.

Айвс каза, че неотдавнашната разпродажба на акциите на Tesla, спад от 25% от рекордния им връх в началото на ноември, прави отчета за печалбите в сряда особено важен за инвеститорите. Те ще искат повече информация за плановете за увеличаване на производството в две нови фабрики и кога планира да започне производството на  Cybertruck - неговият пикап, който ще бъде изправен пред конкуренция от пикапи, предлагани от утвърдени автомобилни производители като Ford (F) и един нов производител на EV, Rivian.

Разочароващ доклад може да доведе до разпродажбата, докато силен отчет за печалбите може да обърне акциите, казва Айвс.

"Смятаме, че силните печалби на Tesla могат да бъдат спасителен сал за нейните акции", на мнение е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Много ме е зор!

преди 2 години

Някък си НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА! Мислех да се поинтересувам от Мъск ама нямам желание.

37

Страхил

преди 2 години

Как да напиша ? На този еvrei кой му позволи да си прави каквото си поиска ?

36

АнонимеН

преди 2 години

АКЦИИТЕ НА ТЕСЛА СА АБСОЛЮТЕН БАЛОН И НЕ СТРУВАТ И 10% ОТ СТОЙНОСТТА СИ! ФОНДОВЕТЕ ГИ КАЧИХА ЗА ДА ПРОДАВАТ ДЯЛОВЕТЕ СИ НА БАЛЪЦИТЕ СКЪПО! СЪЩИЯ БАЛОН Е ТЕСЛА КАТО БИТКОЙНА

fallback