IStockphoto

Периодичното гладуване е гореща тенденция от години, като феновете се кълнат, че прави всичко от това да им помогне да отслабнат до това да им помогне да останат здрави. Има и изследвания, които подкрепят ползите от периодичното гладуване.

Нов научен преглед, публикуван в Annual Review of Nutrition, анализира 25 проучвания за периодичното гладуване и установява, че хората губят от 1 до 8% от изходното си тегло при този хранителен план. Той също така може да има положително въздействие върху много метаболитни здравни маркери, като кръвно налягане и нива на холестерола, а споменатата загуба на килограми, особено ако добавите добър режим на упражнения, може да доведе до намаляване на рисковете от заболявания, свързани с теглото.
 
Разбира се, има редица опции на периодично гладуване и типът, който изберете, в крайна сметка зависи от вас. Една от най-популярните форми е ограниченото във времето хранене. С този тип гладувате за определен период от деня и имате определен прозорец за хранене. Например, можете да не ядете 18 часа и да се храните през другите шест. Други опции включват гладуване с алтернативни дати, което превключва между гладуване (където се опитвате да се ограничите до 500 калории или по-малко на ден) и ден на хранене, както и диета 5:2, която включва два дни на гладуване и пет дни на хранене на седмица.
 
Без значение какъв тип периодично гладуване изберете, този хранителен план изисква дисциплина и малко основни познания преди да скочите в него с двата крака. Ето защо от Women's Health разговарят с няколко дами, които споделят своите съвети как да започнете диетата и да се придържате към нея, така че да имате най-добрите резултати.
 
Забележка: Ако сте бременна, имате хронично заболяване, с поднормено тегло сте или имате нездравословна връзка с храната, трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете фастинг.
 
1. Започнете бавно
 
46-годишната Лори е на периодично гладуване от февруари 2020 година. Казва, че е загубила приблизително 18 килограма и успява да поддържа теглото си. Нейният съвет към начинаещите е да започнат бавно. Може например да започнете с 12-часово гладуване и да имате до 12-часов прозорец за хранене.
 
След това изградете график 16:8, където гладувате 16 часа и имате осемчасов прозорец за хранене. Оттам може да преминете към по-малък прозорец за хранене, ако се чувствате готови. Лори казва, че е преминала към по-малко хранения на ден четири до пет месеца след започването на фастинга.

2. Протеиново барче
 
59-годишната Елис поддържа фастинг от декември 2020 година. Тя обикновено гладува от 16 до 18 часа на ден. Споделя, че е станала доста добра в поддържането на режима, но понякога остава будна до по-късно заради работата си и не може да издържи на глада. Когато тези моменти се случат, Елис има до себе си протеиново барче, с което да подмами тялото, че все още гладува. Това дава на организма необходимата доза засищане, за да не се чувства в опасност, но все пак получавате ползите от гладуването.
 
Още по темата вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase